Nemzetközi vetélkedő Doberdóról a Tisza-parti Iskolában + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

DSC_0632

A Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület, a Tisza-parti Általános Iskola, az Ötágú Síp Kulturális Egyesület és a Katolikus Ifjúsági Alapítvány közös szervezésében október 17-én immár hatodik alkalommal került sor Szegeden a Görgey Artúrról elnevezett történelemversenyre.

Nagyszabású történelem csapatversenyt rendeztek a szegedi Tisza-parti Általános Iskolában, melynek témája az első világháború olasz frontja volt. A hatodik alkalommal megrendezett Görgey Artúr nevét viselő rendezvényre Csongrád megyén kívül, Szeged egykori vonzáskörzetéből, az országhatár túloldaláról is szép számmal érkeztek csapatok. A bácskai, bánsági és partiumi versenyzők mellett a Kárpát-medence egyik legdélebbi, máig magyar többségű faluja Ürményháza, és az ezeréves keleti határunknál a Székelyföldön található Csíkszentmárton is képviseltette magát.

Külön érdekessége volt a rendezvénynek, hogy az idei témára való tekintettel, egykori szegedi 46. gyalogezred legfontosabb harcainak helyszínéről, az olasz földön található Doberdóról is érkezett küldöttség. Sagrado városának polgármesterasszonya, Elisabetta Pian vezetésével az egykor ellenség – ma már barát – olaszok is indítottak két csapatot, a rendezvényt kétnyelvűvé téve.

A megmérettetést megelőzően a rendező iskola diákjai egy rövid városnézésen mutatták be Szegedet a határon túli diáktársaiknak. Természetesen a Doberdói Fa megtekintése sem maradhatott ki a programból, amit egykoron a szegediek hoztak haza a hírhedt Doberdóról emlékezve a hősies küzdelmeikre. Az ereklye jelenleg a szegedi Móra Ferenc Múzeumhoz tartozó Fekete-házban található meg. A Görgey-versenyek elmaradhatatlan része Szanka József gyűjtő kiállítása, amely rend szerint a témához kapcsolódó érdekes korabeli tárgyi emlékeket mutat be. A tárlat – kiegészülve információs és szemléltető tablókkal, kiadványokkal és további dokumentumokkal a Gruppo Speleologico Carsico és a Meritum Egyesület gyűjteményéből – idén is nagy sikert aratott. A megnyitó ünnepségen Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja és Marjanucz László, a Szegedi Tudományegyetem Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense mondták el szívhez szóló gondolataikat.
A kor hangulatát az Császári és Királyi 46. gyalogezred algyői hagyományőrző csoportja és Matus Mihály tárogatóművész hozta közelebb a jelenlévőkhöz. Nagy Mína az iskola tanulója magyar népdalcsokrot, az iskola énekkara egy vidám, fülbemászó olasz dalt adott elő Tóth Andrea tanárnő vezetésével.

DSC_0664

Az írásbeli feladatokat 60 percen keresztül oldották meg a háromfős csapatok, majd Új Imre középiskolai tanár ismertette a feladatok helyes megoldását. Stencinger Norbert hadtörténész előadása után került sor az eredményhirdetésre, amit izgatottan vártak a jelenlévők. A rekordot jelentő 56 csapatot felvonultató mezőnyben végül a Tisza-parti Általános Iskola diákjai bizonyultak a legjobbnak. A csapat tagjai Papp Johanna, Pósa Bence és Szilassi Ábel voltak. Második helyezett és a 25 határon túli csapatból a legeredményesebb a délvidéki Magyarkanizsa lett Almási Kristóf, Kukli Bence és Milutinovity Dávid összeállításban. A mórahalmi diákok lettek a harmadikok (Hódi Regina, Illés Dávid és Talmácsi Áron).

Az értékes könyveket és folyóiratokat tartalmazó díjakat Murányi Gábortól, a Meritum Egyesület elnökétől vehették át a versenyzők. A Mozaik Kiadó és a Rubicon Ház Bt jóvoltából senki nem távozott üres kézzel. A fődíjat – mely egy történelmi tanulmányút az egykori olasz front, az Isonzó vidékére – Pál Józseftől, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati rektor helyettesétől, az Olasz Köztársaság tiszteletbeli szegedi konzuljától vehették át a legjobbak.

A vetélkedő és a kísérőprogramok támogatói a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, a KLIK Szegedi Tankerülete, Csongrád Megyei Önkormányzat, a Mozaik Kiadó, a Rubicon-Ház Bt, a kecskeméti Katona József Múzeum, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, a Csillagösvény Útvesztő Öko Élménypark, a Gruppo Speleologico Carsico, CI-FI Civil Központ voltak.

no images were found

Előző sztori

Rögbi: lerohanták a Vojvodinát a szegedi Gorillák

Következő sztori

Shakespeare vígjátékával folytatódik a november a színházban + FOTÓK