Közélet

Internetadó: eltérően értékelték a vasárnapi tüntetést a nemzetbiztonsági bizottság tagjai

Internetadó: eltérően értékelték a vasárnapi tüntetést a nemzetbiztonsági bizottság tagjai

2014. október 28., kedd
Internetadó: eltérően értékelték a vasárnapi tüntetést a nemzetbiztonsági bizottság tagjai
internetadótüntetés4

A vasárnap este a fővárosban tartott internetadó elleni tüntetésről kapott tájékoztatást kedden az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága. A testület tagjai eltérően értékelték a zárt ülésen elhangzottakat.

Az internetadó elleni vasárnap esti budapesti tüntetés végén a szervezők a Hősök terén elköszöntek a demonstrálóktól, a tüntetők egy része azonban a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz ment. A székház több ablakát bedobták, több helyen a redőnyöket is megrongálták, kidöntötték a kerítés egy darabját, és többen felmásztak a székház földszinti erkélyére. A Fidesz székházánál történtekkel összefüggésben a rendőrség hat embert vett őrizetbe garázdaság miatt.

Molnár Zsolt

, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke a keddi ülés után, ahol

Tasnádi László

, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára és

Papp Károly

országos rendőrfőkapitány adott tájékoztatást, újságíróknak azt mondta: a vasárnap este történtek értékelése még folyamatban van, így nagyon sok kérdésre még nem kaptak választ. A szocialista politikus kiemelte, hogy a szervezők békés demonstrációra készültek, az erőszakos cselekményekkel kapcsolatban őket nem terheli felelősség. Az erőszakos cselekményekért azoknak kell felelni, akik azokat elkövették - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy pártpolitikához köthetők-e az őrizetbe vett emberek, az MSZP-s elnök azt mondta: erre nincs adat. A szocialista politikus szavai szerint azt sem lehet pontosan tudni, hogy van-e összefüggés a korábbi tüntetések résztvevőivel. Arra válaszolva, hogy voltak-e provokatőrök a tüntetésen, Molnár Zsolt annyit mondott: ez a forgatókönyv sem kizárható ki.

Németh Szilárd

, a bizottság fideszes alelnöke ugyanakkor azt hangsúlyozta: "a hat letartóztatott egyértelműen köthető előző tüntetések szervezéséhez, lebonyolításához, vagy épp "bizonyos erkélyeken" történt "tornamutatványokhoz", s az is egyértelmű, hogy a ők a "liberális baloldalhoz köthető személyek". Emellett az is egyértelművé vált: nincs bizonyíték arra, hogy a Fidesz székháznál szervezetten futballhuligánok randalíroztak volna. A politikus szerint "korrekt és kimerítő tájékoztatást kaptak" az ülésen. Kitért arra is, hogy a rendőrfőkapitány felhívta a figyelmüket egy olyan jogszabályhiátusra, amelyet eddig a gyülekezési törvény nem kezelt. E szerint ha a rendező már észleli, hogy "gázos lesz a történet", esetleg abban közre is működött, de a rendezvény eredetileg tervezett befejezése előtt, azt mondja hogy véget ért a rendezvény, a felelősséget az államra, vagyis a rendőrökre hárítja át. Ennek kezelésére viszont sem felhatalmazása, sem megfelelő eszköze nincs a rendőrségnek. Ezt a problémát a fideszes politikus szerint a parlamentnek kell orvosolnia. Németh Szilárd úgy véli tüntetés szervezői "elengedték a tüntetők kezét", elmenekültek a felelősség elől.

Szél Bernadett

, a bizottság LMP-s tagja elhamarkodottnak nevezte a véleménynyilvánításokat, úgy véli a tüntetés ügyében további vizsgálatra, bizottsági ülésre van szükség. Az LMP-s politikus szerint nem megengedhető, hogy egy rendezvény erőszakba torkolljon. Ezzel együtt arra figyelmeztetett, hogy senki ne mossa össze a vasárnap este történteket. Szél Bernadett szerint vasárnap este rengeteg ember kiment egy békés tüntetésre, hogy politikai véleményét kinyilvánítsa. Ezt a rendezvényt a Hősök terén lezárták - mondta Szél Bernadett, kiemelve: ami a Fidesz-székháznál történt az már nem annak a tüntetésnek a része volt. Kérdésre válaszolva elmondta: az LMP politikusai az internetadó bevezetése ellen kedd estére tervezett fővárosi megmozduláson is részt vesznek. Egyúttal mindenkit arra kért, hogy békés formában nyilvánítsa ki véleményét.

Papp Károly

országos rendőrfőkapitány a bizottsági ülés után csak annyit mondott: a rendőrség törvényesen és szakaszerűen hajtotta végre feladatait. A kedd estére tervezett tüntetést is a szükséges eszközökkel biztosítani fogja a rendőrség - tette hozzá. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülésén Szél Bernadett azt is kezdeményezte, hogy az amerikai beutazási tilalom, illetve a korrupciós ügyekkel összefüggésben a testület előtt nyilatkozzon

Vida Ildikó

, a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) elnöke. Molnár Zsolt, a bizottság elnöke azt mondta: támogatja ezt a kezdeményezést. Jövő hétre össze is hívja az ülést, amelyen a NAV - köztük Vida Ildikó, és a Nemzeti Védelmi Szolgálat képviselőitől kérnének tájékoztatást a korrupciós ügyekkel, illetve az Egyesült Államokba való beutazási tilalommal kapcsolatban. Molnár Zsolt ugyanakkor hozzátette: ő javaslatot tesz a napirendre, annak elfogadásáról, viszont a testület többsége dönt. Így a kormánypárti képviselőket terheli a felelősség - mint a szocialista politikus fogalmazott - hagyják, hogy az igazság kiderüljön.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.