Közélet

Internetadó: vége a "horrorisztikus" tüntetésnek, november 17-én folytatják (FRISSÜL) + FOTÓK

Internetadó: vége a "horrorisztikus" tüntetésnek, november 17-én folytatják (FRISSÜL) + FOTÓK

2014. október 31., péntek
Internetadó: vége a "horrorisztikus" tüntetésnek, november 17-én folytatják (FRISSÜL) + FOTÓK
tumtetes_okt_31_46_gs

A keddinél kisebb létszámban, néhány százan érkeztek az internetadó elleni tüntetésre Szegeden, ami Orbán reggeli bejelentését követően immár a miniszterelnök lemondását, illetve az adócsomag újragondolását követelte. A tömegben a szomszédos Halloween-partiból érkező zombik, vámpírok és egyéb horrorisztikus maskarákat öltő fiatalok is feltűntek.

19.20:

A Klauzál téri Kossuth-szoborcsoportot táblákkal díszítik fel a helyszínen maradt demonstrálók. A szögedies "Mönnyön lé!" mellett a "Tolvaj Orbán a diktatúrából visszament a hűbéri feudalizmusba" feliratot is a szobrok mellé helyezték. Putyin képe is kikerült, valamint egy arcát eltakaró fiatal a "Fű után adózok, net után nem!" feliratú transzparensével mászott fel a műemlékre. "Benne leszek a Délmagyarban" - kiabálta, "Ha így folytatod, a Kék Fényben is!" - válaszolta valaki a tömegből. A Kossuth-szobor talapzatánál gyűjtik össze a táblákat a résztvevők, egész kis halom alakult már így ki azokból. "Büdösbogárügyi-biztos" felirattal Deutsch Tamás fekete-fehér arcképét is elhelyezték a kupacon, még virágokat is kapott, mellette egy papírral, amire azt írták: "Demokrácia 1989-2014". Megközelítőleg 50-60 fő maradt még a téren. Fokozatosan sétál haza a tömeg, köztük egy csontváz és egy vámpír a szomszédos Halloween-felvonulásról.

19.10:

A Klauzál téren körülbelül 700 ember gyűlt össze, a szervezők még egyszer hangsúlyozták, összefogva, kéz a kézben leválthatják ezt a kormányt. Itt már híján voltak a hangosításnak, így az első néhány sorban állókat leszámítva, a tömeg nem hallotta meg azt sem, hogy elkezdték a Szózatot. Szépen-lassan, sorról sorra kapcsolódtak be az emberek, igazán hallhatóvá így csak az utolsó néhány szó vált. A "Mondjon le!" és "Tüntessünk!" rigmusok kíséretében a szervezők megköszönték a részvételt, majd mindenkit meghívták a következő, november 17-i megmozdulásra. Ezt követően elbúcsúztak egymástól, a tüntetés hivatalosan véget ért. A legtöbben elindultak haza, ám néhány nagyobb csoport még maradt a Klauzál téren, hogy beszélgessenek élményeikről, gondolataikról egymással.

tumtetes_okt_31_49_gs

19.00:

A beszédek végeztével a tömeg meghallgatta a Himnuszt, majd a szervezők arra kértek mindenkit, hogy rendezett sorokban vonuljanak át a Klauzál térre, ahol a Szózatot fogják elénekelni.

A tűz után a második legfontosabb felfedezés

18.45:

A tűz és a kerék óta az internet az egyik legfontosabb felfedezés Bangladestől Brazíliáig - hangoztatta beszédében Barabás Richárd - ami az elmaradottabb vidékek lakói számára is lehetővé teszi az ismeretszerzést és a kapcsolattartást. "Öt év Orbán-rezsim után talán nincs is olyan család, amely legalább az egyik tagjával ne kényszerülne internetes kapcsolattartásra. Nem állhatunk meg csak az internetadó elleni tüntetésnél, nem engedhetünk tovább teret az épülő diktatúrának! Ma este megnyertük az első csatát, és az ide eljött emberek százain végignézve jól látható, van értelme a harcnak. Közösen kell a kezünkbe vennünk a sorsunkat" - buzdította a hallgatóságot Barabás.

18.35:

A következő szónok, Györgyei János úgy nyilatkozott, nagy siker volt az Orbán-kormány visszakozása, ez azonban messze nem elég. Egy taktikai húzás volt ez csupán a kormány részéről, amivel az olyan súlyos ügyeket próbálták elfedni, mint például az amerikai kitiltás botránya. "Nemzeti konzultációt indítana Orbán erről, azonban nincs többé miről beszélni. Nem kell gumicsont!" - fogalmazott. "Nem vesszük be többé ezeket a sokat eljátszott kommunikációs trükköket" - hangsúlyozta. A tömegtől előre elnézést kért hasonlatáért, úgy fogalmazott: ha a sz.rt megkeverjük, az attól még sz.r marad, csak büdösebb lesz. Szerinte így bűzlik a kormány a korrupciótól is, Orbánt pedig visszaküldené a megye III-as pályára játszani. "Orbán takarodj" követi a szavait.

tumtetes_okt_31_27_gs

18.30:

Csányi István, az egyik felszólaló szerint az internet nem szórakozás, hanem létszükséglet. Nélküle süketek és vakok vagyunk. "Ezzel tarthatjuk a kapcsolatot azokkal az emberekkel is, akik már itt hagyták ezt az országot és külföldön próbálnak szerencsét" - tette hozzá. Orbánnal kapcsolatban azt mondta, ne azt figyeljük, amit mond, hanem azt, amit csinál. A nemzeti konzultáció szerinte már zajlik, jelenleg is az utcán. Tegnap is voltak városszerte megmozdulások, és holnap is lesznek, ígérte. "Ebben az országban ellenünk nem, csak velünk lesz valami" - foglalt állást. Szerinte az adócsomagot teljes egészében újra kell gondolni. "Többet semmit nélkülünk!" - kiáltotta a tömegnek, amely azonnal skandálva visszhangozta a mondatot.

Vámpírok is csatlakoztak

18.20:

A rendezvényt színesítik a Széchenyi téren elhaladó hófehér arcú és zombira maszkolt fiatalok, akik a közeli Halloween partira vonulnak, több „vámpír” is megállt, hogy hallgassa a beszédet. Időközben Kovács Tamás Balázs arról beszélt, hogy az ország egy banánköztársasággá változott, de ha valódi köztársaság lenne, a nép el tudná kergetni Orbánékat. Szó esett az amerikai kitiltási botrányról, valamint a kormány gazdasági intézkedéseiről is, amelyek a közszféra létszámának leépítéséhez, a munkanélküliek számának növekedéséhez vezetett. A tömeg néhány mondatonként „Orbán takarodj!” skandálásokkal biztatja a szónokokat.

tumtetes_okt_31_38_gs

18.15:

A szervezők közül Kovács Tamás Balázs lépett színpadra, aki kiemelte: Orbán csak elhalasztott az internetadót, holott fel sem szabadott volna vetni. „Fel kell menni az internetre, mi már egy hete ott konzultálunk erről” – mondta. Hozzátette: a közgondolkodás az interneten folyik csak, így Orbánt is itt lehet csak megbuktatni. „A közmédiát cenzúrázzák és lakájmédiát csinálnak belőle” – hangoztatta, válaszul a tömeg „Nem hagyjuk” skandálást hallatott.

18.05:

A szervezők egy adománydobozt adtak körbe a résztvevők között, melybe kértek mindenkit, hogy dobjon be húsz forintot, ezzel hozzáhárulva a hangosítás költségeihez. 45 ezer forintig érve gyűjtenek a szervezők, amennyiben e fölötti összeg gyűlne össze (ehhez 2250 húszforintosra van szükség) vagy egy szervezetnek adományozzák, vagy a november 17-i következő demonstrációra teszik félre. A tömeg ismét a már jelképpé vált világító telefonokkal nyitotta a rendezvényt, már körülbelül 400 mobil emelkedett a magasba.

18.00:

A Széchenyi térre lassan érkeznek a tüntetők,a keddi demonstráció után már kihangosított Széchenyi téren egyelőre békesség honol, a szervezők hangsúlyozzák: a résztvevők mellőzzék a pártlogókat, zászlókat, jelképeket. A tüntetésen az MSZP, az Együtt és a DK számos jelenlegi és korábbi önkormányzati képviselője,

Lauer István, Kenyeres Lajos,

Virág András

, Binszki József is megjelent, valamint

Botka László

polgármester kabinetfőnöke,

Kalmár Gábor

, illetve az LMP részéről Szentistványi István.

17.40:

DK: A szegedi Fidesz foglaljon állást egyértelműen! A Demokratikus Koalíció szegedi szervezete korábban is jelezte, hogy részt kíván venni a kormány-ellenivé vált internetadó-ellenes tüntetésen,

Binszki József

önkormányzati képviselő, helyi választókerületi elnök a Fidesz-iroda előtti sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott: a kormánynak abba kell hagyni a ködösítést az amerikai kitiltással kapcsolatban és végleg el kell felejtenie az internetadót. "Nem kérünk a szöszmötölésből nem kérünk az időhúzásból, ne járjon a kormány pávatáncot a magyar emberekkel. A kormány ne bújjon nemzeti konzultáció mögé, hogyha valóban az embereket véli képviselni, tartson népszavazást, ha a 300 forintos vizitdíjról lehetett, akkor 700 forintról is lehet" - mondta Binszki József. AZ önkormányzati képviselő a szegedi Fidesznek is üzent, akiktől azt várja, egyértelműen foglaljanak állást az internetadó ügyében, amennyiben támogatják, ne ködösítsenek, de ha ellene vannak, jöjjenek ide demonstrálni és érjék el a pártjuknál, hogy visszavonják az igazságtalan törvényt.

Nagy-Husszein Tibor

, a DK országos elnökségének tagja a kitiltási botránnyal kapcsolatban is egyértelmű válaszokat vár. Mint mondta, az ehhez hasonló diplomáciai lépéseket két esetben, nemzetközi terrorizmus és korrupció esetében szokás megtenni. "Mivel egyértelműen az utóbbiról van szó, jogunk van tudni az igazságot" - mondta el Nagy-Husszein Tibor.

Korábban írtuk:

Aktualitásának elvesztése nem hiúsította meg a mai internetadó-ellenes tüntetést Szegeden, a rendezvény Facebook-oldala szerint, amelyen immár több mint kétezren jelezték részvételi szándékukat, nem hátrálnak meg és a Fidesz és az Orbán-kormány önkényével szemben emelik fel a hangjukat, transzparenseiket, világító mobiljaikat. "Győztünk?! Vagy csak időt nyertünk? Az internetadó bevezetését elhalasztották, de mi nem hátrálunk meg! Sőt felkarolunk más ügyeket is. A mai tüntetés ezért a Fidesz és az Orbán-kormány önkényéről fog szólni. Aki úgy gondolja, hogy a bejelentés ellenére sem mennek jól a dolgok az országban, az jöjjön el és demonstráljon velünk egy élhetőbb Magyarországért!" - írják a szervezők. A tüntetés a Széchenyi téren lesz 18 órakor. "Ne azt figyeljük, amit Orbán Viktor mond, hanem amit tesz, amíg nem vonják vissza a törvényjavaslatot és nem lehet tényként kezelni, hogy nem lesz internetadó, csak szemfényvesztés az egész" - indokolta a tüntetés folytatását a SZEGEDma.hu-nak Binszki József, a Demokratikus Koalíció (DK) szegedi választókerületi elnöke, aki hangsúlyozta a DK tagjai nem szervezetként, hanem szegedi polgárként vesznek részt a tiltakozáson. A tervezett nemzeti konzultációról a politikus úgy nyilatkozott, hogy nem egy hiteles, ellenőrizhető eredményt takar, és a kormányfő egy ilyen nemzeti konzultáció álarca mögé bújva azt állít, amit akar. "Az internetadó úgy ésszerű, ha nincs" - zárta gondolatait Binszki József. Ahogy korábban írtuk, politikusok is mozgósítanak a Széchenyi térre péntekre meghirdetett demonstrációra. Az internetadót egyébként a Magyar Nemzet vezércikkben is támadta, és gazdasági szakemberek is úgy ítélték meg, hogy cégek, kisebb szolgáltatók dőlhetnek be a netadó miatt. A kormányoldalon sem ért mindenki egyet az eredeti tervezettel, például Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő, aki a Twitteren és később sajtónyilatkozatban is ellenezte ezen adó bevezetését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.