Közélet

Felgyorsul az erdőtelepítések üteme

Felgyorsul az erdőtelepítések üteme

2014. október 17., péntek
Felgyorsul az erdőtelepítések üteme

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) által elkészített Nemzeti Erdőprogram alapján felgyorsul az erdőtelepítések üteme, a következő tíz év alatt 700 ezer hektárra szeretnék növelni a magyarországi erdők területét - jelentette ki Nagy István, a tárca parlamenti államtitkára a Hajdú-Bihar megyei Nyíradonyban pénteken.

Az államtitkár a nyíregyházi székhelyű Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. húszéves alapítása alkalmából rendezett jubileumi ünnepségen elmondta, hogy a telepítések felgyorsításával a jelenlegi 20-ról 27 százalékra nő az erdő által borított területek nagysága. Úgy vélte, az erdőgazdálkodás Magyarország egyik kitörési pontja lehet a 2020-ig tartó vidékfejlesztési ciklusban.

Nagy István

szavai szerint a hazai erdők fejlesztésére és ápolására uniós forrásból már eddig is közel 90 milliárd forintot fordítottak, az ágazat pedig jelenleg mintegy százezer ember megélhetéséhez járul hozzá. Az erdők a nemzet közös örökségének részét képezik, amelyek védelme, fenntartása és megőrzése a jövő nemzedékek számára mindannyiunk kötelessége - fogalmazott Nagy István. Hozzátette: az erdők fenntartásában továbbra is számítanak az erdészek és a vadászok "felelősségteljes tevékenységére és nélkülözhetetlen szakértelmére." A cég történetét felidézve elmondta, hogy a Nyírerdő Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye területén mintegy 60 ezer hektár állami tulajdonú erdőterületet kezel. A társaság az erdőgazdálkodás, a fafeldolgozás és vadgazdálkodás területén kiemelkedően teljesít, miközben több száz család megélhetését is biztosítja. A Nyírerdő Zrt. tevékenységében jelentős szerepet játszik az akác, a "térség aranya". A fafaj jelentőségének hazai és nemzetközi elismertetésében fontos lépés volt, hogy idén májusban hungarikummá minősítették az akácfát és az akácmézet - emlékeztetett az államtitkár.

Szalacsi Árpád

, a Nyírerdő Zrt. vezérigazgatója a társaság által felújított Krajczárhegyi Pihenőcentrumban megtartott rendezvényen elmondta, hogy a társaságot az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. 1994. szeptember 30-án a korábbi FEFAG átalakításával, annak jogutódjaként hozta létre. Jelenleg az állami tulajdonú erdészeti társaságok között a Nyírerdő eredményességben hosszú évek óta stabilan az első harmadban helyezkedik el. A társaság eredményességének alapja a fehér akác, a fafajból és erdészeti választékaiból közel százféle, Nyugat-Európában is keresett termék készül - hangsúlyozta a vezérigazgató. Hozzátette: a magyar erdőgazdálkodást európai rangra csak az akác és a vele való foglalkozás emelheti. Szalacsi Árpád szerint az akác mellett a dámszarvas lett a Nyírerdő Zrt. másik "emblémája": a nemzetközileg is kiemelkedő gúthi vadászterület elismertségét az évről-évre visszatérő hazai és külföldi vadászok, illetve több kiemelkedő trófeájú dámbika bizonyítja. Az ünnepségen átadták a cég által alapított Nyírliget-díjat is, amelyet a Nyírerdő Zrt. három dolgozója vehetett át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.