Közélet

Fazekas: a hungarikumok ne múzeumi kategóriák legyenek

Fazekas: a hungarikumok ne múzeumi kategóriák legyenek

2014. október 4., szombat
Fazekas: a hungarikumok ne múzeumi kategóriák legyenek

Fontos, hogy a hungarikumok ne múzeumi kategóriák, hanem a mindennapi élet részei legyenek – jelentette ki a földművelésügyi miniszter szombaton a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Túrkevén.

Fazekas Sándor

a városban rendezett hungarikum nap megnyitóján arról beszélt: a Kárpát-medence legtávolabbi sarkaiban is találhatók olyan értékek, amelyekben generációk tudása, odafigyelése, hite összpontosul. A Nagykunságra, ezen belül Túrkevére is igaz ez, hiszen ezt a vidéket és települést olyan gazdag népi hagyomány, épített örökség és szellemi kincs jellemzi, amelyekre érdemes odafigyelni. A tárcavezető hangsúlyozta: reményei szerint a hungarikumok sorát is gyarapíthatja majd a térségben nagy hagyományokkal rendelkező kunhímzés. Arra biztatta a jelenlévőket, hogy szervezzék meg a kunhímzés hungarikummá nyilvánítását, és készüljön minél több ilyen motívummal ékesített használati tárgy, illetve ruha. Fazekas Sándor köszöntőjében aláhúzta: a hungarikumok a magyarság csúcsteljesítményei, amelyekre büszkék vagyunk. Hozzátette: Túrkeve mindig kiemelten kezelte értékeit és ez a munka új impulzusokat kaphat a mostani rendezvénytől, amikor a városban az ország minden tájáról érkezett hungarikumokat ismerhetnek meg az érdeklődők a magyar pálinkától a busójáráson át a szikvízig. A politikus az MTI kérdésére elmondta: az elmúlt években országszerte 300-at meghaladó számú helyi értéktár bizottság alakult, amelyekben több ezren dolgoznak az értékek számba vételén, megőrzésén, bemutatásán. Mára ezeket a szervezeteket hungarikum klubok, körök is kiegészítik – tette hozzá. Kérdésre válaszolva a tárcavezető közölte: az elmúlt 2 évben mintegy 1000 pályázó nyert kisebb-nagyobb összeget a könyvkiadástól kezdve a hungarikum napok megszervezésén át a nagy fesztiválok értékőrző programjainak támogatására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.