Közélet

Borszűrő Szent Mihály napján külüztek és tejpitét kóstoltak a látogatók + FOTÓK

Borszűrő Szent Mihály napján külüztek és tejpitét kóstoltak a látogatók + FOTÓK

2014. október 5., vasárnap
Borszűrő Szent Mihály napján külüztek és tejpitét kóstoltak a látogatók + FOTÓK
borszuro_opusztaszer_mj 032

Elfeledett mesterségekkel és a régi Mihály-napi búcsúk hangulatával ismerkedhettek az érdeklődők az ópusztaszeri emlékparkban. Szőlőpréseléstől kezdve a kürüzés technikáján át mindent kipróbálhattak a látogatók. A kisteleki iskola nebulói egy, a két világháború közötti iskola padsoraiba is beültek.

A paprika piac illata már a kapuban megcsapta az arra járók orrát, a frissen őrölt "piros arany" jellegzetes aromája becsalogatta a vendégeket. A malom melletti tanyán egy külüben várták a szárított paprikadarabok, hogy roppanós héjuk finom por állagot öltsön. Az úgynevezett külüzés az őrölés hagyományos módszere: a tikkasztott paprikát egy fából készült vödörben egy lábbal hajtható, zúzára alkalmas gépezet. A tanyán dolgozó asszonyoktól megtudtuk, az idei enyhe nyár miatt nehezebben száradnak a füzérre fűzött paprikák, ezért a látogatóknak tartogatott kóstoló adagok a korábbi termésekből készültek. Kicsivel arrébb a szegedi tanyán az őrölés modernebb formájával találkozhattak a vendégek, a járgányos paprika malom lóval hajtott változatát is megcsodálhatták. A történelmi utazás fáradságos, a skanzenben azért egy-egy pohár friss musttal töltődhettek fel a borok szerelmesei. A szőlő (még) alkoholmentes változatának ízlelését egy komplett szüreti bemutatóval kötötték egybe, a férfiak a hordómosástól a préselésig mindent megmutattak. Aki szerette volna, ki is próbálhatta a kézzel hajtható szőlősajtolást.

borszuro_opusztaszer_mj 033

A két világháború közötti időszak iskolájának - vagyis oskolájának - padsoraiban ülhettek be a Kisteleki Általános Iskola első osztályos diákjai, szüleik és testvéreik. A korabeli tanórán megtapasztalhatták, milyen intézménybe jártak déd-dédszüleik, hogy az elemi népiskola egyetlen tantermében milyen eszközökkel tanított a mindig szigorú, de emberséges Tanár Úr. A fiatalok látszólag jót derültek a korabeli feleleteken és a tanítón, aki nádpálcával tette helyre a szemtelen diákokat, azonban egyszer-egyszer megilletődtek szigorú hangján. Nem csoda hát, hogy fejvesztve rohantak a vasárnapi iskolából át a skanzen olvasókörébe, hogy Piri néni jóllakassa őket. Az általános iskolások megtanulták, hogyan készül az igazi fonott kalács. Piri néni a lisztérzékenyekre is gondolt, a segítő asszonyokkal mintegy negyven bucit készítettek a gyerekeknek, mellette pedig arra is vette a fáradtságot, hogy a betérő vendégeket jó háziasszony módjára tejpitével várja. Megtudtuk, a tejpite a palacsintához hasonló tészta, csak kicsit sűrűbb és a hagyományok szerint nem töltik meg finomságokkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.