Közélet

A tápéi kompközlekedés újraindításáról tárgyalt Szegeden Becsey Zsolt + FOTÓK

A tápéi kompközlekedés újraindításáról tárgyalt Szegeden Becsey Zsolt + FOTÓK

2014. október 7., kedd
A tápéi kompközlekedés újraindításáról tárgyalt Szegeden Becsey Zsolt + FOTÓK
kompterepszemle05_gs

A tápéi komp üzemeltetőjének, az önkormányzatnak és a kormánynak közösen kell keresnie a megoldásokat a kompközlekedés újraindítása érdekében – közölte Becsey Zsolt helyettes államtitkár Tápén.

„A városházán tárgyalásokat folytattunk, és abban maradtunk, hogy tovább zajlik az egyeztetés, de a felek addig semmilyen konkrétumot nem mondanak a tápéi komp ügyéről, amíg le nem zárulnak a megbeszélések” – közölte

Becsey Zsolt

a tápéi kompnál tett bejárásán. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára azt vállalta, hogy az illetékes tárcáknál is tárgyalásokat folytat, keresik a lakosság számára legjobb megoldást. „Csak hármas összefogással – így az üzemeltető cég, az önkormányzat és a kormányzat – lehet megtalálni a megfelelő megoldást, hiszen mindenkinek megvan a feladata és a felelőssége” – jegyezte meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára. Becey

Kothencz János polgármesterjelölttel tartott sajtótájékoztatóján

arról is szólt, hogy mivel városi közlekedést szolgál a tápéi komp, részben önkormányzati feladat annak üzemeltetése.

A kormánypártok és a L.É.T. Egyesület által a 7-es körzetben (Tápé, Újpetőfitelep, Baktó, Baktói kiskertek) támogatott önkormányzati képviselőjelölt, Kohári Nándor arról tájékoztatott, hogy tavaly decemberben szűnt meg a kompközlekedés Tápénál a működtető cég ellehetetlenülése miatt. „Azóta is számtalan egyeztetés zajlott a Sadar Komp Kft. ügyvezetője, Jaksa Sándorral, de a szegedi városvezetés a kormányra mutogat, és fokozottabb állami szerepvállalást szeretne elérni. Eközben a tápéiak és a tápéi rétiek megsínylik ezt a helyzetet” – mondta el Kohári. A képviselőjelölt hozzátette, több tucatnyian laknak a túlparton, akiknek a kompközlekedés megszűnésével sokat kell kerülniük, kiváltképp azoknak, akik mezőgazdasági járművel kelnének át a túlpartra, hiszen a nagy gépekkel az autópályára nem lehet felhajtani. Ezenkívül a Makó irányába közlekedők is használták, jelentősen le lehetett rövidíteni az utat a kompon történő átkeléssel. A 7-es körzet Fidesz-KDNP-L.É.T.-es képviselőjelöltje, Kohári Nándor szerint az önkormányzatnak fokozottabban kellene szerepet vállalnia, akár a kompot működtető cég esetleges felvásárlásával annak működtetésében. „Amennyiben ez megtörténne, akkor lényegesen több önkormányzati támogatás nélkül, esetlegesen állami kiegészítő források bevonásával újra üzemeltethető lenne a tápéi komp” – fogalmazott. Hozzátette, reméli, hogy a lakosság érdekeit szem előtt tartják a felek az egyeztetések során, és újraindulhat a kompközlekedés. Ugyanebben bízik a 12-es választókörzet (Baktó, Petőfitelep, Fodorkert) Fidesz-KDNP-L.É.T.-es képviselőjelöltje, Varga Róbert, aki szintén részt vett a hétfői bejáráson, és Kohári Nándorhoz hasonlóan aktív lobbitevékenységet fejt ki az ügyben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.