Közélet

Bárdos: a vértanúk kitartásából meríthet erőt mindennapi küzdelmeihez a felvidéki magyarság

Bárdos: a vértanúk kitartásából meríthet erőt mindennapi küzdelmeihez a felvidéki magyarság

2014. október 6., hétfő
Bárdos: a vértanúk kitartásából meríthet erőt mindennapi küzdelmeihez a felvidéki magyarság

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc vértanúinak elhivatottságából és kitartásából meríthet erőt mindennapi küzdelmeihez a felvidéki magyarság annak érdekében, hogy következő nemzedékei is magyarként maradhassanak meg szülőföldjükön - jelentette ki Bárdos Gyula a Csemadok országos elnöke hétfőn Pozsonyban.

A felvidéki magyarság legnagyobb kulturális-közéleti szervezetének elnöke, aki korábban az első szlovákiai magyar államfőjelölt volt, erről a nemzeti gyásznap alkalmából rendezett pozsonyi megemlékezésen beszélt.

Bárdos Gyula

hangsúlyozta: a forradalom és szabadságharc ismert és névtelen hőseinek tettei és önfeláldozó szellemisége máig hat, s a felvidéki magyar közösség az ő elhivatottságukból és kitartásukból meríthet erőt mindennapi küzdelmeihez, hogy az elkövetkezendő időszakban "ne találtasson könnyűnek", s következő nemzedékei is szülőföldjükön és magyarként maradhassanak meg. A pozsonyi magyarság október hatodikán hagyományosan a kecskekapui temetőben, a vértanú halált halt báró Jeszenák János és Rázga Pál evangélikus lelkész sírjánál idézi fel az aradi vértanúk és a szabadságharc emlékét. A Csemadok városi választmánya a Pozsonyi Magyar Intézet, valamint több felvidéki magyar szervezet által rendezett megemlékezésen a helyi magyar közösségen kívül a felvidéki magyar politika és közélet számos szereplője, illetve Magyarország pozsonyi nagykövetségének és az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselője is részt vett. Az aradi vértanúkra Pozsony mellett Felvidék-szerte több tucat helyszínen emlékeztek hétfőn és már a nemzeti gyásznapot megelőző hétvégén is. A Magyar Közösség Pártja (MKP) vasárnap este Ógyallán (Hurbanovo) tartotta központi megemlékezését. A rendezvényen mondott beszédében Berényi József a felvidéki magyar párt elnöke azt hangoztatta: a forradalom és szabadságharc idején olyan kárpát-medencei összefogás jött létre, amelynek tagjai azonosultak a magyar szabadságharc eszméivel, még akkor is, ha sokan közülük nem is tudtak magyarul. "Ez csodálatos teljesítmény volt, amire fel kell tekintenünk" - szögezte le a magyar párt elnöke, aki szerint ennek üzenete mindennapjainkra is érvényes. A 13 aradi vértanú közül hárman születtek a Felvidéken. Aulich Lajos, a szabadságharc utolsó hadügyminisztere, német szülők gyermekeként Pozsonyban született, hamvai 1974 óta a vértanúk emlékoszlopa alatti kriptában nyugszanak. Lahner György, aki később a hadügyminisztérium Tüzérségi és Felfegyverzési Osztályát vezette, a Turóc megyei Necpálban (Necpaly) született, földi maradványait szintén az emlékoszlop kriptájában helyezték el. Dessewffy Arisztid, aki a Felső-Magyarországi Hadtest parancsnoka volt, a Kassától nem messzi Ósvacsákányban (Cakanovce) született, földi maradványai 1850 óta a Dessewffyek margonyai birtokán nyugszanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.