Egyház

Alsóvárosra érkezett a Jerikó zarándoklat + FOTÓK

Alsóvárosra érkezett a Jerikó zarándoklat + FOTÓK

2014. október 1., szerda
Alsóvárosra érkezett a Jerikó zarándoklat + FOTÓK
DSC_4148

Az országhatár mentén járták körbe hazánkat a Jerikó zarándoklat résztvevői, akik negyvennapos gyaloglás után érkeztek Alsóvárosra. „A zarándoklat alkalmat ad arra, hogy helyreálljon a harmónia ember és Isten között” – fogalmazott Kiss-Rigó László megyéspüspök a ferences templomban celebrált misén a zarándoklat zárásán.

„Imádságos zarándoklattal körbejárjuk az ország határait, mint egykor a választott nép Jerikó falait, hogy hazánkban leomoljon a bűnnek minden fala” – így invitált

Kissné Rózsa Mária

és

Kiss Zoltán

arra a gyalogos

Jerikó zarándoklatra

, ami augusztus közepén indult Esztergomból. Összesen 2 100 kilométer hosszan járták végig az országhatárt keleti és nyugati irányba indulva a zarándokok, 86 önkormányzat és egyházközségek együttműködésével a magyar nemzet lelki és erkölcsi megújulásáért. A zarándokok kedden kora délután érkeztek meg Alsóvárosra a ferences templomhoz, ahol

Kiss-Rigó László

megyéspüspök celebrált szentmisét. „A zarándoklat gazdag töltéssel és szimbólummal rendelkező fogalom a Bibliában is. Arra emlékeztet bennünket, hogy az egész életünk egy út, egyáltalán nem gond, ha tudatosítjuk néha, hogy honnan jövünk, de az még hasznosabb ha tudjuk, hová megyünk, akárcsak – ha nem akarunk összevissza csellengeni – a helyes irányt. Az egyik legfontosabb iránytű számunkra ebben, Krisztus követői számára, a szentírás” – fogalmazott a megyéspüspök. Kiss-Rigó László elmondta, a zarándoklat arra is lehetőséget nyújt, hogy közelebb kerüljünk a természethez, a természet közelsége lehetőséget nyújt arra, hogy helyreálljon az igazi harmónia az ember és a természet között. „Harmadrészt a zarándoklat arra is alkalmat ad, hogy helyreálljon a harmónia köztem és Isten között” – tette hozzá, kifejezve reményét, hogy ebből a zarándoklat résztvevői is megtapasztalhattak valamit.

Megszólítani embereket az ima erejével

„A feleségemmel kaptuk ezt a hívást Istentől, hogy imádkozzunk ezért a nemzetért, hogy felébresszük a hitet az ima erején keresztül, másrészt a hazaszeretetet, ami az elmúlt évtizedek alatt kivertek az emberekből” – nyilatkozott portálunknak az ötgyermekes Kiss Zoltán. Úgy látja, ahogy kihal a hazaszeretet az emberekből, úgy gyarapodnak a gondjaink. „Az elmúlt negyven nap alatt megtapasztalhattuk, hogy az emberekben halhatatlan nagy éhség van a megértésre és a szeretetre. A határtelepüléseken nagy szeretettel és tisztelettel fogadtak bennünket, ami nem a személyünknek szólt, hanem az imaszándékunknak” – fogalmazott. Kissné Rózsa Mária számára nagy lelki élmény volt a zarándoklat. Örömmel látta, hogy milyen sokan csatlakoztak és gyalogoltak végig egy-egy szakaszt. „Egy kilencvenkét éves néni is gyalogolt velünk tizenöt kilométert. Volt, aki szabadkozott, hogy csak a falu széléig tud elsántikálni velünk, de eljött velünk a következő településig. Nem találkoztunk olyan emberrel, akit ne érintett volna meg az a cél, amiért gyaloglunk” – fogalmazott. Esztergomból a keleti oldalon ferencesek indultak útnak diákokkal mintegy háromszázan, míg nyugat felé Kiss Zoltánék nyolcan indultak útnak és folyamatosan csatlakoztak hozzájuk a helybéliek. „Nem az volt a cél, hogy mindenki körbejárja az országot, hanem az, hogy felhívjuk a figyelmet: ideje felébredni, meg kell újulni! Lelki béke nélkül nem lehet teljes az ember” – mondta el Kissné Rózsa Mária. Az idei Jerikó zarándoklat Szegeden zárult, de a szervezők a következő hat évben is várják majd mindazokat, akik egyetértenek céljaikkal és gyaloglással, imádsággal tennének a magyar nemzet lelki és erkölcsi megújulásáért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.