Alsóvárosra érkezett a Jerikó zarándoklat + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

DSC_4148

Az országhatár mentén járták körbe hazánkat a Jerikó zarándoklat résztvevői, akik negyvennapos gyaloglás után érkeztek Alsóvárosra. „A zarándoklat alkalmat ad arra, hogy helyreálljon a harmónia ember és Isten között” – fogalmazott Kiss-Rigó László megyéspüspök a ferences templomban celebrált misén a zarándoklat zárásán.

„Imádságos zarándoklattal körbejárjuk az ország határait, mint egykor a választott nép Jerikó falait, hogy hazánkban leomoljon a bűnnek minden fala” – így invitált Kissné Rózsa Mária és Kiss Zoltán arra a gyalogos Jerikó zarándoklatra, ami augusztus közepén indult Esztergomból. Összesen 2 100 kilométer hosszan járták végig az országhatárt keleti és nyugati irányba indulva a zarándokok, 86 önkormányzat és egyházközségek együttműködésével a magyar nemzet lelki és erkölcsi megújulásáért.

A zarándokok kedden kora délután érkeztek meg Alsóvárosra a ferences templomhoz, ahol Kiss-Rigó László megyéspüspök celebrált szentmisét. „A zarándoklat gazdag töltéssel és szimbólummal rendelkező fogalom a Bibliában is. Arra emlékeztet bennünket, hogy az egész életünk egy út, egyáltalán nem gond, ha tudatosítjuk néha, hogy honnan jövünk, de az még hasznosabb ha tudjuk, hová megyünk, akárcsak – ha nem akarunk összevissza csellengeni – a helyes irányt. Az egyik legfontosabb iránytű számunkra ebben, Krisztus követői számára, a szentírás” – fogalmazott a megyéspüspök. Kiss-Rigó László elmondta, a zarándoklat arra is lehetőséget nyújt, hogy közelebb kerüljünk a természethez, a természet közelsége lehetőséget nyújt arra, hogy helyreálljon az igazi harmónia az ember és a természet között. „Harmadrészt a zarándoklat arra is alkalmat ad, hogy helyreálljon a harmónia köztem és Isten között” – tette hozzá, kifejezve reményét, hogy ebből a zarándoklat résztvevői is megtapasztalhattak valamit.

no images were found

Megszólítani embereket az ima erejével

„A feleségemmel kaptuk ezt a hívást Istentől, hogy imádkozzunk ezért a nemzetért, hogy felébresszük a hitet az ima erején keresztül, másrészt a hazaszeretetet, ami az elmúlt évtizedek alatt kivertek az emberekből” – nyilatkozott portálunknak az ötgyermekes Kiss Zoltán. Úgy látja, ahogy kihal a hazaszeretet az emberekből, úgy gyarapodnak a gondjaink. „Az elmúlt negyven nap alatt megtapasztalhattuk, hogy az emberekben halhatatlan nagy éhség van a megértésre és a szeretetre. A határtelepüléseken nagy szeretettel és tisztelettel fogadtak bennünket, ami nem a személyünknek szólt, hanem az imaszándékunknak” – fogalmazott.

Kissné Rózsa Mária számára nagy lelki élmény volt a zarándoklat. Örömmel látta, hogy milyen sokan csatlakoztak és gyalogoltak végig egy-egy szakaszt. „Egy kilencvenkét éves néni is gyalogolt velünk tizenöt kilométert. Volt, aki szabadkozott, hogy csak a falu széléig tud elsántikálni velünk, de eljött velünk a következő településig. Nem találkoztunk olyan emberrel, akit ne érintett volna meg az a cél, amiért gyaloglunk” – fogalmazott.

Esztergomból a keleti oldalon ferencesek indultak útnak diákokkal mintegy háromszázan, míg nyugat felé Kiss Zoltánék nyolcan indultak útnak és folyamatosan csatlakoztak hozzájuk a helybéliek. „Nem az volt a cél, hogy mindenki körbejárja az országot, hanem az, hogy felhívjuk a figyelmet: ideje felébredni, meg kell újulni! Lelki béke nélkül nem lehet teljes az ember” – mondta el Kissné Rózsa Mária.

Az idei Jerikó zarándoklat Szegeden zárult, de a szervezők a következő hat évben is várják majd mindazokat, akik egyetértenek céljaikkal és gyaloglással, imádsággal tennének a magyar nemzet lelki és erkölcsi megújulásáért.

no images were found

Előző sztori

Két képviselő is dolgozik a baktóiakért + FOTÓK

Következő sztori

Telemedicina: Fotó alapján megmondják, ártalmatlan-e az anyajegy