Közélet

Zárókonferencia az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés jegyében

Zárókonferencia az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés jegyében

2014. szeptember 5., péntek
Zárókonferencia az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés jegyében
aldozatvedelem_tamop_fejlec

Végéhez közeledik a Csongrád megyei összefogás az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés érdekében (TÁMOP-5.6.1.C-11/2-2011-0023) kódjelű projekt nagyívű programsorozata, melyben három konzorciumi partner és négy együttműködő szervezet két éven át mintegy 28 féle prevenciós és segítő programot szervezett a Csongrád megyében élő emberek számára.

A zárókonferencán, amelyet szeptember 9-én, kedden, délelőtt 10 órától tartanak a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara épületében, megtiszteli jelenlétével dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter és dr. Hatala József r. altábornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke is. A Társadalmi Megújulási Program keretében a Csongrád Megyei Kormányhivatal élére állt egy kezdeményezésnek, amelyben a bűncselekmények áldozatává vált személyekről való gondoskodás és a bűnözés megelőzése volt a legfontosabb cél. A Kormányhivatalhoz csatlakozott a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Csongrád Megyei Szervezete, együttműködőként a Szeged-Csanádi Egyházmegye, a Csongrádi Református Egyházmegye, a L.É.T. Egyesület és tudásbázisával a Szegedi Tudományegyetem. A programsorozat az áldozattá vált személyekről való gondoskodás mellett különös figyelmet fordított azokra az embertársainkra, akik életkorukból, életmódjukból adódóan a különösen veszélyeztetett - potenciális sértett - kategóriába tartoznak. Így a megye nagyvárosainak lakótelepein egyedül élő nyugdíjasok és a megyeszékhely körül elterülő tanyavilágban a hagyományos életformát feladni nem akaró, szintén idősebb korosztály támogatására szerveztek programokat. Az egyedi, személyre szabott foglalkozásoktól kezdve a 100 fő feletti lakossági rendezvényeken át két éven keresztül célzottan az áldozatvédelem és az áldozattá válás megelőzése volt a Csongrád Megyei Kormányhivatal tevékenységének fókuszában. A pályázat bebizonyította, hogy egymástól gyökeresen eltérő tevékenységet folytató szervezetek, intézmények képesek egy azon jó cél érdekében együtt dolgozni és a megye lakossága érdekében összehangolt tevékenységet folytatni. A projekttel párhuzamosan futó lakossági felmérés eredményei a pályázati munka sikerességét támasztják alá. Az emberek örömmel kapcsolódnak be mindazon tevékenységbe, amelyet saját személyes, és környeztük biztonsága érdekében történnek. A pályázat jelentőségét mutatja, hogy a zárókonferencián dr. Trócsányi László igazságügy miniszter és dr. Hatala József r. altábornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke is részt vesz, illetve a partnerek is beszámolnak pályázati tevékenységük eredményeiről.

A Csongrád megyei összefogás az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés érdekében (TÁMOP-5.6.1.C-11/2-2011-0023)

kódjelű projekt fenntartási időszakba fordul át, de a résztvevők elkötelezték magukat a folytatás mellett, és tapasztalataikat országos szinten is közkinccsé kívánják tenni.

A konferencia időpontja:

2014. szeptember 09.

A konferencia helyszíne:

Kereskedelmi és Iparkamara székháza 6721 Szeged, Párizsi krt. 8-12.

A rendezvény programja:

09.30-10.00: 1./ Vendégek fogadása, regisztráció 2./ Sajtótájékoztató a Lednitzky Péter teremben, amelyen részt vesz: dr. Trócsányi László miniszter, Igazságügyi Minisztérium dr. Juhász Tünde kormánymegbízott B. Nagy László országgyűlési képviselő Kothencz János gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgató

A konferencia programja:

10.00-10.05: B. Nagy László országgyűlési képviselő megnyitója és köszöntője 10.05-10.25: A magyar kormány felelősségvállalása és stratégiája az áldozatsegítésében és az áldozattá válás megelőzésében Előadó: dr. Trócsányi László miniszter, Igazságügyi Minisztérium 10.25-10.40: A Csongrád megyei összefogás a bűnmegelőzés és az áldozatsegítés érdekében. A TÁMOP-5.6.1.C-11/2-2011-0023 azonosítószámú pályázat eredményei Előadó: dr. Juhász Tünde kormánymegbízott, Csongrád Megyei Kormányhivatal 10.40-11.00: A Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia az áldozatvédelem és az áldozattá válás megelőzése szolgálatában Előadó: dr. Hatala József r. altábornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke 11.00-11.15: A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság prevenciós tevékenysége Előadó: dr. Lukács János r. dandártábornok, megyei főkapitány, Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság 11.15-11.30: A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara tapasztalatai az áldozatsegítő pályázat során. Előadó: Német Ferenc elnök, Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara 11.30-11.45: Civil szervezetek, kortárssegítők, önkéntesek az áldozatok védelmében. A civil szféra áldozatsegítési és megelőzési lehetőségei a TÁMOP-5.6.1.C-11/2-2011-0023 pályázat tapasztalatai kapcsán Előadó: Kothencz János, gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgató, Szeged-Csanád egyházmegye 11.45-12.00: A felsőoktatás lehetőségei a bűnmegelőzés szakember bázisának megteremtésében Előadó: dr. Szabó Gábor rektor, Szegedi Tudományegyetem 12.00-12.15: A Csongrád megyei összefogás távlati lehetőségei a megyében élő állampolgárok érdekében Előadó: dr. Mezey Róbert, Csongrád Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatal vezetője 12.15-12.30: Az egyház felelősségvállalása az áldozatsegítés és a prevenció folyamatában Előadó: dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök, Szeged-Csanád Egyházmegye 13.00: Ebéd

aldozatvedelem_tamop_aljlec

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.