Közélet

Varga Mihály: Magyarország stratégiai partnere Kazahsztán

Varga Mihály: Magyarország stratégiai partnere Kazahsztán

2014. szeptember 2., kedd
Varga Mihály: Magyarország stratégiai partnere Kazahsztán

Magyarország stratégiai partnere Kazahsztán, a két ország közötti együttműködési lehetőségek köre meglehetően széles, ide tartozik a mezőgazdaság, a feldolgozóipari modernizáció, gyógyszer- és egészségipar, a gépjárműgyártás magyar technológiai exportja, illetve a turizmus is - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden.

A miniszter, aki a magyar-kazah gazdasági együttműködési kormányközi bizottság elnöke is, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) magyar-kazah tagozatának gazdasági fórumán ugyanakkor problémának nevezte, hogy Kazahsztán korlátozza a külföldiek munkavállalási engedélyét. A miniszter kifejtette, hogy Magyarország ezen a területen szeretne enyhítést elérni, ahogy az állategészségügyi korlátozó intézkedéseknél is a bizalom erősítését szorgalmazza, a közúti teherfuvarozásban pedig a kvótákkal kapcsolatban várna rugalmasabb intézést. Közös célnak nevezte a miniszter a vállalkozók piacrajutásának elősegítését a másik fél országában, és felidézte, hogy ennek érdekében a legutóbbi vegyesbizottsági ülésén 20 megállapodást fogadtak el.

Varga Mihály

arról a törekvésről is beszámolt, hogy még ebben a kormányzati ciklusban, lehetőleg két éven belül közvetlen légijárat közlekedjen a két ország között. Ha egy országot közvetlenül légi úton nem lehet elérni, az gazdasági hátrányt jelent az üzleti világ számára - hangsúlyozta. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a légi járat megnyitását az európai uniós előírások nehezítik, de, mint mondta, bízik benne, hogy meg lehet állapodni az uniós hatóságokkal. A magyar gazdaság eredményeit méltatva Varga Mihály kiemelte a második negyedévi 3,9 százalékos éves GDP növekedési adatot, a munkahelyek számának emelkedését, illetve azt, hogy hosszú idő után 8 százalék alá mérséklődött a munkanélküliségi ráta, és a kormány reményei szerint a 4,1 milliós munkavállalói létszám tovább bővül. Célnak nevezte, hogy a magyar gazdaság bővülése középtávon is a 3-5 százalékos tartományba kerüljön, amely már felzárkózásra ad lehetőséget. Magyarország ma már a V4-ek között a növekedést tekintve az első helyen áll, és élen van az államadósság csökkentésében, a foglalkoztatás bővítésében is - jegyezte meg. A miniszter úgy vélte, hogy a magyar vállalkozások egyre inkább megértették a keleti nyitás politika jelentőségét. A kormány pedig támogatja azokat a projekt alapú kezdeményezéseket, amelyek a keleti nyitásban érintett országokban a piacra lépést segítik.

Parragh László

, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke felidézte, hogy a kamara magyar-kazah tagozatát 2012-ben 42 tagvállalat hozta létre, azóta a szervezet aktívan dolgozik, több üzleti delegációt fogadott, szervezett, valamint tájékoztatást adott az érdeklődő vállalkozásoknak. Az MKIK elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy Fehéroroszország és Kazahsztán szoros vámunióban van Oroszországgal, és vegyesvállalatok révén ezt a piaci lehetőséget célszerű kihasználni. A gazdasági fórumon

Rusztemov Nurbah

, Kazahsztán rendkívüli és meghatalmazott nagykövete ismertette a kazah gazdaság fejlődését, kiemelve, hogy az egy főre jutó GDP még 1998-ban 1500 dollár volt, ez 2013-ra 13 000 dollárra emelkedett. Az országba 160 milliárd dollár működőtőke áramlott, az idén nyáron vízummentességet vezettek be a 10 legaktívabb befektető ország állampolgárainak. A nagykövet felhívta a figyelmet arra, hogy összeállították a második privatizációs csomagot, amelyben a 2014-2016. között értékesítendő objektumokat sorolták fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.