Írjon nekünk

Egyház

Szőregen idén is megtartották a szerb búcsút

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

bucsu3

Az Árpád-kori település 1552-ben a török megszállás következtében elpusztult, később kezdtek visszatelepülni a magyarok és a szerbek. A század elején még sok száz szerb élt Szőregen, számuk azonban mára sajnos megcsappant: számuk alig éri el a húsz főt. A kis közösség nagy örökséggel és nagy hagyományokkal bír, és összetartozásukat jelképezi, hogy minden évben megrendezik a szerb templom búcsúját.

A Szegedről kijáró parókus lelkész, Káplán Pávle elmondta, ez az ünnep Kisboldogasszony, vagyis Szűz Mária születésének ünnepe, mely a Julián – naptár szerint szeptember 21-re esik. Délelőtt Szent Liturgiát szolgáltak a szőregieken kívül a deszki, szegedi és újszentiváni híveknek. A parókus atya örömét fejezte ki, hogy vendégeket fogadhattak Horgosról és Ráckeresztúrról is. Az ünnepi Liturgia végén szokásos körmenetet követően került sor az új egyházi drapériák megszentelésére, melyeket Vladiszlavjev Branislava és lánya, Szlávna, százezer forint adományából vett az egyház. Az ünnepen szintén nagy adománnyal – 300 ezer forinttal – támogatta a szerb plébániát Petrov Milán és felesége, Milica. Az összegből új szőnyegeket vásárolnak majd a templomba – mondta.

Mint minden évben, a búzaszentelésre, és a kalácsszegésre a délutáni vecsernye után történt. Az atyától azt is megtudtuk, hogy a kalácsszegés jelképes átruházása az ünnepség fővédnökségének: a 2014-es év ünnepeinek fővédnöke, Balatinác Dragan az első leszelt kaláccsal együtt a 2015-ös rendezvények fővédnökségének jogát is átadta Vladiszlavjev Katalinnak.

Káplán Pávle ez úton is köszöni mindenkinek az adományokat, illetve örömét fejezte ki, hogy Szőreg önkormányzati képviselője, Rózsavölgyi József minden évben meghívott vendégként részt vesz az ünnepen. A lelkész képviselő úrnak is megköszönte az egyházközség felé nyújtott segítségét.

„Minden évben meghívást kapok a szerb templom búcsújára, melyet mindig szívesen fogadok. Örülök annak, hogy ez a kis közösség tartja a keresztény hagyományokat. A búcsú alkalmával megkerestek, hogy a templom állagának megóvása kapcsán miben tudnék segíteni. Természetesen ígéretet tettem, hogy ha továbbra is élvezni fogom az emberek bizalmát, akkor meg fogjuk csinálni a templom nyílászáróinak szigetelését és festését. A részönkormányzat az eddigiekhez hasonlóan továbbra is biztosítja a templom-, és környékének rendben tartását.” – nyilatkozta Rózsavölgyi József.

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén.

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál