Egészség

Rákkongresszus: lehetséges a terhesség alatt a kemo- és a sugárterápia

Rákkongresszus: lehetséges a terhesség alatt a kemo- és a sugárterápia

2014. szeptember 29., hétfő
Rákkongresszus: lehetséges a terhesség alatt a kemo- és a sugárterápia

Lehetséges a kemo- és a sugárterápia a várandósság alatt, legalábbis a második harmadtól kezdve - derült ki a Madridban folyó Európai Rákkongresszuson (ESMO) elhangzott egyik előadásból.

Olyan gyerekek fejlődését vizsgálta meg a Leuveni Egyetem

Frederic Amant

vezette kutatócsoportja, akiknek édesanyját a szülés előtt rák miatt kemoterápiával kezelték. A 38 gyerek adatait összehasonlították 38 olyanéval, akiket az anyaméhben nem ért ilyen hatás. Mentális fejlődésüket és szívműködésüket vizsgálták meg, az összehasonlítást átlagosan kétéves korukban végezték - olvasható közleményük az ESMO portálján. "Ha az első terhességi harmad után végezték a kemoterápiát, semmilyen problémát sem fedeztünk fel a babáknál. A kemoterápia kockázatai miatti félelem tehát nem lehet ok arra, hogy a meglévő várandósságot megszakítsák, a kezelést elodázzák vagy a szülés idejét előbbre hozzák" - mondta Amant. A belga kutatócsoport másik tanulmánya hasonló eredménnyel járt: 16 gyereket és 10 felnőttet vizsgáltak meg, édesanyjuk a várandósság alatt sugárterápiát kapott. Kimutatták, hogy idegi, pszichológiai, viselkedési és általános egészségügyi eredményeik a normál tartományba esnek. Egy gyerek mentális fejlődésében mutatkozott jelentős lemaradás, nála azonban más terhességi szövődmények is felléptek - olvasható a közleményben. A tudósok szerint sugárterápiát csak az optimális biztonsági intézkedések mellett lehet végezni, különösen óvatosnak kell lenni a harmadik terhességi harmadban. A lehetséges kockázatok elkerülés miatt ennek ellenére nagyon fontos, hogy rák elleni kezelés alatt álló nők ne essenek teherbe. A szeptember 26. és 30. között rendezett kongresszuson mintegy 18 ezer szakember vesz részt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.