Közélet

Püspök és államtitkár rúgta a labdát egy gyimesfelsőloki tornaterem-avatón

Püspök és államtitkár rúgta a labdát egy gyimesfelsőloki tornaterem-avatón

2014. szeptember 14., vasárnap
Püspök és államtitkár rúgta a labdát egy gyimesfelsőloki tornaterem-avatón

Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi római katolikus püspök, Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának az államtitkára, valamint Zsigmond Barna-Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja is pályára lépett a gyimesfelsőloki Árpádházi Szent Erzsébet gimnázium tornatermének a vasárnapi avatóján vívott labdarúgó-mérkőzésen - írja az MTI.

A vendégcsapat és a római katolikus iskola tanáraiból szerveződött csapat barátságos mérkőzésének a kezdőrúgását

Berszán Lajos

atya, az intézmény létrehozója végezte el, a mérkőzés 7-7-es döntetlenre végződött. A Székelyföld keleti határvidékén felépített intézmény - amelyben gyimesi és moldvai csángó illetve székely gyermekek tanulnak együtt - többes ünnepet tartott vasárnap. Az iskolai tanévnyitás mellett ez alkalomból ünnepelték a gimnázium megalakulása 20. évfordulóját, az agroturisztikai szakiskolai oktatás elindítását és a tornaterem átadását. A tornaterem felépítését a magyar állam 200 millió forinttal, a Szeged-Csanádi római katolikus egyházmegye pedig 50 millió forinttal támogatta. Az ünnepség - az intézmény hagyományainak megfelelően - a népviseletbe öltözött tanulók lovas, szekeres felvonulásával kezdődött. A rendezvényen az iskola volt diákjai közül is sokan részt vettek. "Berszán Lajos atya húsz évvel ezelőtt elkezdett munkájának sok gyümölcse beérett" - méltatta az intézményt az MTI-nek nyilatkozó

Soltész Miklós

. Az államtitkár természetesnek tartotta, hogy a gyimesi és moldvai csángók esetében az archaikus nyelvük és az erős hitük megőrzésére szokás gondolni. "De az a törekvésük is jogos, hogy ők is fejlődjenek" - tette hozzá az államtitkár, aki szerint a most átadott tornaterem az intézmény vonzerejét növeli. "A magyar nyelv és a magyarság megőrzése szempontjából óriási jelentősége van az ehhez hasonló intézményeknek. Magyarországon is azt mondjuk, a kisebbségek nem ellenségei az államnak. Azok inkább erősítik az országot, annak külkapcsolatait. Jó lenne, ha ezt mások is így éreznék" - nyilatkozta az MTI-nek Soltész Miklós államtitkár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.