/

Középkori falrészletet találtak a dóm felújítása közben + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

fal_09_gs

A középkori sírok után a 14. század végi szentély falának részletére bukkantak a Dóm téren a felújítási munkálatok alatt. A leletet darabokra vágják, kiemelik eredeti helyéről, majd később visszahelyezik, és egy kiállítás keretein belül megtekinthető lesz a nagyközönség által.

“A szentélyrész fala több részből áll: az alapozás kváderkövekből épül fel, vagyis két oldalról egy-egy hatalmas kváderkő közé oltatlan meszes törmeléket helyeztek a készítéskor” – ismertette Lajkó Orsolya, a Móra Ferenc Múzeum régésze. “Erre az alapra jön a két-három sor téglából álló fal” – tette hozzá. A megtalált falrészleteket visszaépítik, tehát a részenként, szakaszokra vágva emelik ki a helyszínről, majd visszateszik, és bemutatják a későbbiekben.

fal_04_gs

A leletek feldarabolását egy Magyarországon ritka technológiával, gyémántköteles vágással végzik. “Először a 18. századi Párizsban használtak hasonló technikát svájci mesterek” – mondta el Pluhár Endre gépkezelő. Kötélvágást általában a nagyméretű műtárgyak bontására használják, a munkafolyamat elején egy átvezető furatot vágnak a falba a végtelenített gyémántkötélnek, amit egy hidraulikus vagy elektromos szerkezettel mozgatnak, így vágva a falat. “A mostani lelet azért különleges, mert természetes anyagból készült, tehát nem lehet egyenesen vágni az egyenetlenségek miatt, valamint a két kváderkő és a köztes törmelék szélessége is nehezíti a feladatot, de a részletek ne tévesszenek meg senkit, a falszakasz keménysége így a betonéval vetekszik” – árulta el Pluhár Endre.

no images were found

Előző sztori

Labdarúgás: villanyfényes derbivel indul a hetedik forduló

Következő sztori

Több helyen még mindig riasztás van a parlagfű miatt