Egyház

Kiss-Rigó László: a tótkomlósi Mária-emlékhely az összefogás jelképe

Kiss-Rigó László: a tótkomlósi Mária-emlékhely az összefogás jelképe

2014. szeptember 8., hétfő
Kiss-Rigó László: a tótkomlósi Mária-emlékhely az összefogás jelképe

Az összefogás és a testvéri egység jelképévé vált az új Mária-emlékhely Tótkomlóson - jelentette ki a szeged-csanádi megyés püspök hétfőn a Békés megyei városban, ahol Mária-emlékhelyet avattak.

Kiss-Rigó László

egyedülálló alkalomnak nevezte az avató ünnepséget, a Mária-emlékhely létrehozásának gondolata ugyanis magánkezdeményezésként indult el; olykor konfliktusokat is gerjesztett, mégis egyre többen csatlakoztak, társadalmi szervezetek és önkormányzatok is. Közölte: a Mária-emlékhely adományokból valósult meg, a tótkomlósiak összefogásával. Kiemelte:

Bernard Bober

, a Kassai Főegyházmegye érseke,

Bölcskei Gusztáv

, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke,

Gáncs Péter

, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke személyes jelenlétével hozzájárul ahhoz, hogy az avatás valóban a testvéri összefogás, a testvéri közösség szimbólumává váljon. Kiss-Rigó László hangsúlyozta, hogy a kultúra, a néphagyomány, a költészet, a teológia nagyon sok formában fejezte ki a Mária iránti tiszteletet. Bernard Bober, a Kassai Egyház Főegyházmegye érseke beszédében kiemelte: Mária szeretete az Isten iránti szeretet jelenti. Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke a történelmi keresztyén egyházak, a keresztyén testvériség fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte: vannak teológiai nézetkülönbségek, "testvéreinket azonban nem becsülhetjük le". Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnöke ünnepi beszédében kiemelte: Mária nem szétválaszt, hanem összetartja a keresztyéneket, a katolikusok Máriához imádkoznak, "mi evangélikusok pedig vele együtt imádkozunk". Az ünnepségen beszédet mondott

Wittner Mária

1956-os halálraítélt, volt fideszes országgyűlési képviselő,

Garai Rita

, Tótkomlós polgármestere (Fidesz-KDNP),

Takács Ferenc

alpolgármester, a Mária-emlékhely ötletgazdája és

Kezseli Beáta

, a Mária-emlékhely megvalósításának főszervezője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.