Közélet

Kedden kerül forgalomba az új 10 eurós bankjegy

Kedden kerül forgalomba az új 10 eurós bankjegy

2014. szeptember 22., hétfő
Kedden kerül forgalomba az új 10 eurós bankjegy

Szeptember 23-án, kedden kerül forgalomba az új 10 eurós bankjegy, de a régi 10 eurósokat sem vonják ki egyelőre - adott ki közleményt hétfőn az Európai Központi Bank (EKB).

Az új bankjegy az 5 eurós után az úgynevezett Európa-sorozat második tagja, a második euróbankjegy, amely megújul. Az új 10 eurós nehezebben hamisítható és könnyebben ellenőrizhető - tudatta az EU jegybankja. "Kulcsfontosságú, hogy aki euróbankjegyeket használ, az ezt a jövőben is teljes bizalommal megtehesse. Ezt a célt szolgálja az Európa-sorozat" - idézi a kommüniké

Yves Merscht

, az EKB igazgató tanácsának luxemburgi tagját, aki a bankjegykibocsátásért felel a jegybankban. Az új 10 eurós biztonságát szolgálja az új hologramcsík és az új vízjel is, amelyeken Európa látható a görög mitológiából. Emellett a rajta található számjegy a bankjegyet megdöntve smaragdzöld és sötétkék árnyalatban csillog, ami gyakorlatilag egyetlen mozdulattal ellenőrizhető. Az uniós jegybank emellett már 9 hónappal a hivatalos bevezetést megelőzően rendelkezésére bocsátotta a bankjegyet azoknak a vállalatoknak, amelyek a pénzek eredetiségét ellenőrző berendezéseket gyártanak. Frankfurt arról is beszámolt, hogy az eurózóna tagállamainak jegybankjai megerősítették: minden tőlük telhetőt megtettek, hogy az új bankjegy bevezetése zökkenőmentes legyen. A közlemény arra is kitér, hogy a régi 10 eurósok továbbra is forgalomban maradnak, és a készleten lévő tartalékokat is ki fogják bocsátani, és csak a későbbiekben vonják majd ki őket a forgalomból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.