Közélet

Hende: béke kell Európának és a világnak!

Hende: béke kell Európának és a világnak!

2014. szeptember 17., szerda
Hende: béke kell Európának és a világnak!
hendekatyn

Béke kell Európának és a világnak! - jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter a lengyel menekültek Magyarországra érkezésének 75. évfordulója alkalmából szerdán Budapesten, a katyni mártírok emlékművénél tartott megemlékezésen.

Hende Csaba

azt mondta: Katyn a múlt. Lengyelország és Magyarország, Közép-Európa közös múltja. Múlt, amit egy nagyhatalmi játszma idézett elő:

Hitler

és

Sztálin, Molotov

és

Ribbentrop

paktuma. "Zsarnokoké", akik életüket határok tologatásával, háborúk kirobbantásával, a hatalom megszerzésével és a létező legkegyetlenebb diktatúrák kiépítésével töltötték. Zsarnokoké, akik végigtapostak Közép-Európán, emberek életén, jogain és szabadságán - mondta a tárcavezető. Kiemelte: a történelmi tapasztalat azt mutatja, hogy nem lehet szabad Magyarország, ha nem szabad Lengyelország. Nem lehet szabad sem Lengyelország, sem Magyarország, ha nem szabad Közép-Európa. Nem lehet boldog Közép-Európa, ha a szomszédban egy nagyhatalmi játszma nyomán háború dúl - fogalmazott. Hende Csaba közölte: napjainkban Közép-Európa felértékelődött, szinte új időszámítás kezdődött. Az orosz-ukrán konfliktusra utalva közölte: katonai szövetségünk, a NATO mindenki, köztük azok számára is, akik a 20. század rettenetes tapasztalatai után is úgy gondolják, hogy a határokat fegyveres úton változtatják meg, világossá teszi: Közép-Európa biztonságos hely. Ebben a küldetésben Magyarország és Lengyelország együtt mozdul Közép-Európával és az egész NATO-val - tette hozzá. Kitért arra: méltó, egymást tisztelő, egymás jogos érdekeit méltányoló, kölcsönös előnyökön felépülő kapcsolatokra van szükség, amelyek egyként szolgálják minden nemzet szabadságának ügyét és a térségben élő minden ember életét. "Az, hogy ma itt vagyunk és közösen emlékezünk, azt mutatja, ma is barátok vagyunk" - fogalmazott a magyar honvédelmi miniszter.

Roman Kowalski

budapesti lengyel nagykövet azt mondta: szeptember 17-e a lengyel történelem tragikus évfordulója. "Nem feledjük, hogy már a szovjet agresszió másnapján megnyíltak a magyar határok lengyel menekültek tízezrei előtt" - fogalmazott. A Lengyelország ellen 1939. szeptember 17-én indított szovjet agresszió máig hatóan nyomta rá bélyegét a lengyelek gondolkodására. Meghatározza a jó szomszédi viszonyról alkotott nézeteiket, s azt, ahogy európai uniós és NATO -tagságukat értékelik - hangsúlyozta Roman Kowalski. Hozzátette: a II. világháború eseményei nagy erővel hívják fel a figyelmet arra, hová vezet a politikai fanatizmus, az elnyomó rendszerek működésébe való beleegyezés, az ideológiák és érdekek szolgálatában álló diktatúra, a xenofóbia, gyűlölet és nacionalizmus. A lengyel nagykövet - utalva az ukrajnai helyzetre - riasztó párhuzamnak nevezte a közvetlen közelünk zajló eseményeket. Roman Kowalski kiemelte: az emlékezés és az emlékeztetés kötelességünk. Minden tőlünk telhetőt meg kell tenni, hogy ilyesmi soha ne történjen meg ismét. A katyni mártírok III. kerületi emlékművénél lengyel és magyar katonai tiszteletadás mellett tartottak koszorúzást. Az ünnepségen részt vett mások mellett

Varga Mihály

nemzetgazdasági miniszter, III. kerületi képviselő,

Bús Balázs

(Fidesz-KDNP), Óbuda-Békásmegyer polgármestere,

Jan Kurdzialek

ezredes, a Lengyel Köztársaság katonai és légügyi attaséja, valamint

Piros Ottó

, a Magyar Honvédség vitéz

Szurmay Sándor

Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.