Bulvár

Házméretű aszteroida száguld el a Föld mellett vasárnap

Házméretű aszteroida száguld el a Föld mellett vasárnap

2014. szeptember 5., péntek
Házméretű aszteroida száguld el a Föld mellett vasárnap
3_aquarida_meteor

Házméretű aszteroida száguld el bolygónk közelében szeptember 7-én, vasárnap, ám a NASA szakemberei szerint az égitest nem jelent veszélyt sem a Föld, sem a körülötte keringő műholdak számára.

A 2014RC katalógusjelű 20 méteres kisbolygót augusztus 31-én fedezték fel a Catalina égboltfelmérési program Arizona államban telepített távcsöveinek segítségével. Következő éjjel az égitestet a Pan-STARRS égboltfelmérési program Hawaiiban működő távcsöve is észlelte - olvasható a LiveScience hírportálon. A NASA számításai szerint az aszteroida vasárnap, közép-európai idő szerint 19 óra 18 perckor közelíti meg legjobban a Földet, amikor mindössze 34 ezer kilométer választja el bolygónk felszínétől. Ez a Föld és a Hold közötti távolságnak valamivel több mint egytizede. A legnagyobb közelség idején Új-Zéland területe felett száguld el az égitest. A 2014RC a Föld körüli, geostacionárius műholdak pályáján belül halad majd, melyek a tengerszint felett 36 ezer kilométeres magasságban keringenek. Ám mint a NASA szakemberei rámutatnak, az aszteroida nem jelent semmiféle veszélyt az űreszközökre, ráadásul a Földhöz közel merészkedő égi vándor kivételes lehetőséget biztosít a tudósoknak, hogy többet megtudjanak az aszteroidákról. A Catalina égboltfelmérési programot (Catalina Sky Survey, CSS) a potenciálisan veszélyes földközeli objektumok (aszteroidák és üstökösök) felfedezésére indították 1999-ben az Egyesült Államok kongresszusának megbízásából. Eredetileg az 1 kilométernél nagyobb objektumok legalább 90 százalékának a felderítése volt a feladata, 2005-től viszont már a 140 métert meghaladó égitestek kiszűrését tűzték ki célul, 2012-tól pedig a keresésbe a Pan-STARRS égboltfelmérési program sokkal korszerűbb távcsövei is bekapcsolódtak. Jelenleg három teleszkóppal és a rájuk szerelt 16 megapixeles CCD-kamerákkal kutatnak a hívatlan égi jövevények után. Egy-egy távcső éjszakánként 20 gigabyte adatot "termel".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.