Ferenc pápa a kommunizmus idején üldözött albán egyház tagjaival találkozott

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az egykori ateista és egyházellenes kommunista rezsim okozta szenvedést elevenítették fel Ferenc pápa vasárnapi albániai látogatásán.

A hat legnagyobb albániai vallási közösség, a muzulmánok, ortodoxok, katolikusok, evangélikusok, zsidók és a muzulmán misztikus rendhez tartozó bektásik vezetőivel találkozott Ferenc pápa a tiranai katolikus egyetemen.

“Albánia tanúja volt annak, milyen erőszakot, milyen tragédiákat idézhet elő, amikor Istent kényszerrel kizárják az emberek és a közösségek életéből. Amikor egy ideológia nevében ki akarják zárni Istent a társadalomból (…) az oda vezet, hogy az emberek hamarosan elveszítik önmagukat” – fogalmazott Ferenc pápa.

Az egyházfő, aki az országba való megérkezésekor mondott első beszédében a vallások közötti együttélés példájának nevezte Albániát, hangsúlyozta, hogy a világ számos részén ma is intolerancia uralkodik a más vallási nézeteket vallókkal szemben. “A másik vallásban ne vetélytársat, még kevésbé ellenséget, testvért lássunk! – hangoztatta Ferenc pápa. Kijelentette: “Isten nevében gyilkolni szentségtörés, Isten nevében kirekeszteni a másikat emberellenes”.

Az egyházfő a vallásokat együttműködésre is buzdította az egyre szélesebb szociális igazságosság, a minden társadalmi réteget átfogó gazdasági fejlődés megteremtése érdekében.

Ferenc pápának Tirana új székesegyházában az albán kommunizmus évtizedeinek üldözését túlélő papok és szerzetesnők számoltak be szenvedéssel teli megpróbáltatásaikról. A pápa több alkalommal meghatódott. Az egyházfő könnyezve ölelte át a 84 éves Ernest Simoni atyát, aki azt idézte fel, hogy a 27 év börtön alatt elszenvedett kínzások ellenére sem tudták rávenni arra, hogy hitét megtagadja.

Albániai látogatása utolsó állomásán Ferenc pápa felkereste a Tiranától 30 kilométerre levő Betánia Központot, ahol gyerekekkel és az Albániában működő karitatív intézetek gondozottjaival találkozott.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő az újságíróknak elmondta, hogy a Teréz-anyáról elnevezett tiranai téren vasárnap délben 250-300 ezres tömeg vett részt a Ferenc pápa által bemutatott szentmisén, közöttük muzulmánok és ortodoxok is.

Default thumbnail
Előző sztori

Ereklyés országzászlót avattak Hódmezővásárhelyen

Következő sztori

Családi nap Petőfitelepen a közösségépítésért + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek

Készüljön az őszi napokra!

A meteorológiai nyár augusztus 31-én ért végett. A sárguló levelek visszavonhatatlanul az ősz eljövetelét jelzik. Képgalériánkban…