Közélet

Felavatták a Makói Zsidó Emlékjelet

Felavatták a Makói Zsidó Emlékjelet

2014. szeptember 4., csütörtök
Felavatták a Makói Zsidó Emlékjelet
Lázár János

A vészkorszak hetvenedik és a neológ zsinagóga építésének századik évfordulója alkalmából felavatták a Makói Zsidó Emlékjelet csütörtökön a Maros-parti városban.

A magyar vészkorszak részben testvérgyilkosság: magyarok ellen követték el és magyarok vettek részt az elkövetésben - mondta

Lázár János

Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője az avatóünnepségen. Milyen egyszerű és igaz mondat ez, ma még sincs olyan konszenzus ebben a kérdésben, amilyennek egy erős, szabad és biztonságos közösségben lennie kellene - fogalmazott a politikus. Lázár János hangsúlyozta, "ma még tennünk kell azért, hogy e mondat igazsága a következő nemzedékek nevelésének, tanításának alapja lehessen", hogy ami hetven éve megtörtént, valóban ne történhessen meg soha többé. Az áldozatok magyarok voltak, ezért a holokauszt a magyarság nemzeti tragédiája. Ma is vannak olyanok, és sajnos néha még a közéletben is hallatják hangjukat, akik különbséget tesznek magyar és magyar között, akik ki akarnak rekeszteni valakit a nemzetből - folytatta a miniszter. A bűnösök egy része, méghozzá nem is kicsiny része magyar volt, s nem csak a keretlegény, aki a transzportot kísérte. A magyar állam egyes vezetőit súlyos személyes felelősség terheli a magyar zsidóság deportálásáért, saját polgáraik halálra ítéléséért - mondta a politikus.

Lázár János

Buzás Péter

, a város szocialista polgármestere úgy fogalmazott, a múlt üzenete a mának az, hogy a nemzetnek is és Makó közösségének is össze kell fognia. "Nem hagyhatjuk, hogy megismétlődjön a Don-kanyar tragédiája, Auschwitz pokla, a kirekesztés rémülete vagy a háború borzalma" - mondta. A Csanád vezér téren, az egykori neológ zsinagóga helyén álló emlékjelet

Karsai Ildikó

grafikusművész tervei alapján

Bánvölgyi László

és

Bodó Jenő

képzőművészek készítették el, az alkotás nemcsak a lerombolt templomnak és közösségének, hanem minden elpusztított makói zsidó embernek emléket állít. A kőtalapzaton álló alkotás fekete gránit keretét üveg borítja, amelyen az egykori zsinagóga épületének grafikája látható, a templom sziluettjét pedig az emlékműben elhelyezett kövek rajzolják ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.