/

Fazekas: a mezőgazdaság nagyban hozzájárult a GDP növekedéséhez

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar mezőgazdaság teljesítménye nagyban hozzájárult a GDP II. negyedévi jelentős mértékű, 3,9 százalékos növekedéséhez – mondta a földművelésügyi miniszter csütörtökön az MTI-nek.

Fazekas Sándor kiemelte, hogy a mezőgazdaság teljesítménye a második negyedévben 5,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, így az egyik leggyorsabban növekvő ágazat Magyarországon. Az agrárium teljesítményét többek között az állatállomány növekedése, a kalászos gabonák és például a meggytermés kedvező alakulása húzta. Hozzátette, hogy az ágazat jó teljesítménye a gazdák jó teljesítményén nyugszik.

A miniszter arra számít, hogy az agrárium hozzájárulása a GDP növekedéséhez nem csökken az év hátralévő részében sem, hiszen jó kilátásokkal néz az ország az őszi betakarítás elé.

Emlékeztetett: ezt az eredményt az ágazat úgy érte el, hogy az élelmiszerárak mérsékeltek, és az infláció is alacsony volt. Mindez pedig bizakodásra ad okot annak ellenére, hogy az időjárás az idei évben idáig nem volt szokványos – mondta, hozzátéve: a tárca reagál azokra a helyzetekre, amelyek gondot jelentenek a gazdálkodóknak.

A miniszter elmondta azt is, hogy részt vesz Brüsszelben az uniós mezőgazdasági miniszterek tanácsülésén, amelyen az orosz embargó hatásait elemzik majd. Megjegyezte: az már látható, hogy a különböző tilalmak meghozatala helyett inkább tárgyalásokra van szükség. Az agrárminiszterek azt is megvitatják majd, hogy melyek azok a területek, amelyeken segítséget lehet nyújtani az uniós gazdálkodóknak.

Előző sztori

Immár hivatalosan is nemzeti érték a szegedi halászlé

Következő sztori

Ivóvízhálózat-ellenőrzés Gyálarét, Kiskundorozsma, Újszeged és Tompasziget területén