Közélet

Balog: legyen minősített eset, ha oktatási intézményben követnek el erőszakot

Balog: legyen minősített eset, ha oktatási intézményben követnek el erőszakot

2014. szeptember 9., kedd
Balog: legyen minősített eset, ha oktatási intézményben követnek el erőszakot

Az emberi erőforrások minisztere azt kezdeményezi, számítson minősített tételnek a büntető törvénykönyvben, ha valaki oktatási intézményben, illetve intézmény által szervezett programon nemi erkölcs elleni bűncselekményt követ el.

Ezt a miniszter a Felsőoktatási Kerekasztal keddi ülése előtt jelentette be a fővárosban. A sajtótájékoztatón

Balog Zoltán

azt mondta: megkéri az igazságügyi minisztert, hogy a fentiek érdekében tekintse át a jelenlegi szabályozást és az erre vonatkozó tényállásokat. Arra kéri minisztertársát, hogy világosan legyen kiolvasható a törvénykönyvből: ha valaki oktatási intézményben vagy az intézmény által szervezet programon követ el nemi erkölcs elleni bűncselekményt, akkor az minősített tételnek számít. Az alapeset egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, míg a minősített eset kettőtől nyolc évig terjedővel - jelezte Balog Zoltán. Megjegyezte: senki nem akar általánosítani, de a nyilvánosságra került gólyatábori esetek felvetik azt a kérdést, hogy jól van-e szabályozva az egész rendszer. A miniszter jelezte: a javaslatot a kerekasztal ülésén is megvitatják majd. A kormány megalakulása óta először összehívott kerekasztal ülésével kapcsolatban kiemelte: folytatják azt a munkát, amit az elmúlt négy évben a felsőoktatás átalakításával összefüggésben elkezdtek. Az ülésen a Magyar Rektori Konferencia, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének képviselője vesz részt. A kerekasztal új vezetője

Palkovics László

felsőoktatási államtitkár lesz - jelezte a miniszter. Palkovics László elmondta: építenek az új felsőoktatási stratégia kimunkálása során a korábbi anyagokra is. Emlékeztetett: minden intézménnyel leültek, megnézték elképzeléseiket, ezek "összedolgozása" zajlik most. A keddi ülésen áttekintik azt is, hogy a kerekasztal milyen formában tud bekapcsolódni ebbe a munkába - jelezte. Az államtitkár megerősítette: az a cél, hogy decemberben el tudják fogadni az új felsőoktatási stratégiát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.