Bulvár

A schengeni övezetre nyit ablakot a Röszke-Horgos kapcsolattartási szolgálat

A schengeni övezetre nyit ablakot a Röszke-Horgos kapcsolattartási szolgálat

2014. szeptember 4., csütörtök
A schengeni övezetre nyit ablakot a Röszke-Horgos kapcsolattartási szolgálat
kkszh_0

Folyamatos információcserét biztosít a Röszke-Horgos Közös Kapcsolattartási Szolgálati Hely Magyarország és Szerbia között - írja a police.hu.

Ablak a schengeni övezetre – így jellemezte a Röszke-Horgos Közös Kapcsolattartási Szolgálati Helyet Csongrád megye rendőrfőkapitánya 2014. szeptember 4-én tartott sajtótájékoztatóján.

Lukács János

dandártábornok elmondta, a főkapitányság több mint másfél évtizede folytat informális, határ menti együttműködést a szerbiai féllel. Ennek során közel 600-szor találkoztak, több mint 2600 átiratot váltottak. Az eddigi informális együttműködést teszi gyorsabbá, hatékonyabbá a közös kapcsolattartási hely, ahol a magyar és szerbiai rendőrök egy légtérben tartózkodnak, így egymás megkereséseit közvetlenül, információveszteség nélkül teljesítik. A magyar adófizetők azt várják a rendőrségtől, hogy az ügyeiket intézze el. Az állampolgárokat pedig joggal nem érdekli, hogy a két országot egyelőre még határ választja el – emelte ki Lukács János. A közös kapcsolattartási szolgálati helynek köszönhetően a bűnügyi együttműködésben és az illegális migráció elleni küzdelemben a határ virtuálissá válik – mondta a dandártábornok. Szerbia számára ez a lehetőség ablakot nyit a schengeni övezetre, hiszen a szolgálati helyen keresztül nemcsak a magyar, hanem a schengeni övezet hatóságaival is biztosítható az információcsere. Jaksa Gábor rendőr parancsnok, a Röszke-Horgos Közös Kapcsolattartási Szolgálati Hely szerbiai vezetője arról tájékoztatott, hogy Szerbiában négy ilyen szolgálati hely működik, de ezek közül a röszke-horgosi a legfontosabb, hiszen egy schengeni tagország területén helyezkedik el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.