Bulvár

A cápák elsősorban a férfiakat támadják meg egy ausztrál tanulmány szerint

A cápák elsősorban a férfiakat támadják meg egy ausztrál tanulmány szerint

2014. szeptember 4., csütörtök
A cápák elsősorban a férfiakat támadják meg egy ausztrál tanulmány szerint

Férfiak esnek áldozatául a cápatámadások 84 százalékának és a halálos cápatámadások 89 százalékának - derítették ki tanulmányukban ausztrál kutatók, akik értetlenül állnak az adatok előtt.

A queenslandi Bond Egyetem szakemberei által készített tanulmány a Coastal Management nemzetközi folyóirat eheti számában jelent meg.

Daryl McPhee

professzor, a tanulmány szerzője a The Daily Telegraph brit napilapnak elmondta, hogy eredményeik annyira meglepőek, hogy kétszeresen is ellenőrizni kell. McPhee úgy vélte, ezek az adatok abból adódhatnak, hogy a férfiak több időt töltenek vízi sportokkal, és a nőknél jóval hajlamosabbak a kockázatvállalásra. Az ausztrál tudósok világszerte vizsgálták a 2011 előtt bekövetkezett "nem kiprovokált" cápatámadásokat és a cápatámadások miatti haláleseteket, amelyek három évtized alatt megháromszorozódtak. A legtöbb halálesettel végződött cápatámadást Ausztráliában jegyezték fel: 171 cápatámadásból 32 volt halálos. Dél-Afrikában 132 cápatámadásból 28 volt halálos, az Egyesült Államokban 25-en vesztették életüket 769 támadásban harminc év alatt. Az Egyesült Államokban történt ugyan a legtöbb cápatámadás, ám itt volt a legkevesebb a halálesetek száma - hangoztatta McPhee professzor, aki úgy vélte, hogy utóbbinak valószínűleg az az oka, hogy kisebb cápák követhették el a támadások többségét. Ausztrália vizeiben ugyanakkor a nagyobb termetű tengeri ragadozók, a bikacápa, a tigris cápa és a nagy fehér cápa az őshonos. Az utóbbi követte el a legtöbb cápatámadást nemcsak Ausztráliában, hanem világszerte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.