Közélet

Új szociálpolitikai modellel vezetné vissza a munka világába a hajléktalanokat Kothencz János + FOTÓK

Új szociálpolitikai modellel vezetné vissza a munka világába a hajléktalanokat Kothencz János + FOTÓK

2014. augusztus 28., csütörtök
Új szociálpolitikai modellel vezetné vissza a munka világába a hajléktalanokat Kothencz János + FOTÓK
hajléktalanok_latogatasa25_gs

A társadalmi ranglétra legalján élő, hajléktalan embereknél tett látogatást csütörtökön Kothencz János. A polgármesterjelölt jelentősen növelné a hajléktalan szállók férőhelyeit, valamint egy új szociálpolitikai programot hirdetne, melynek segítségével a nehéz sorsú emberek saját lábukra állhatnának.

Szeged utcáinak arctalan, láthatatlan szereplőire hívta fel a figyelmet

Kothencz János

. A Fidesz-KDNP és a L.É.T. által támogatott polgármesterjelölt a MÁV elhagyott épületeiben, valamint szállón élő hajléktalanokat látogatott meg körútja során, hogy felhívja a figyelmet: ezek az emberek is Szegedi lakosok, és különösen rá lennének szorulva a város segítségére. Matildának, Minitának és Babának is ismerik azt a hölgyet, aki csütörtök délután az Állomás utca mögötti épületsoron végigvezette a polgármesterjelöltet és a sajtó képviselőit.

Tari Antal

szociális munkás szerint ezekben a körökben hallomásból nehéz beazonosítani egy személyt, hiszen azt több néven ismerik. Az egykor MÁV-tulajdonban lévő épületet 10-15 hajléktalan lakja, hivatalos kifejezéssel jogcím nélküli lakáshasználóként. Lakásnak azonban csak erős túlzással nevezhető látvány tárult elénk. Baba bemutatta fürdőszobájukat, ami egyetlen darab beépítetlen, koszos kádból állt, majd a szomszédos "étkezőt" is körbejártuk, melynek közepén egy kitört ajtó szolgált asztalként, rajta a néhány konzervből álló szegényes lakoma. Vacsorájukat szeméthalmok között, patkányok társaságában kell elfogyasztaniuk az itt élőknek. Kohencz János elbeszélgetett a hölggyel, majd rámutatott: ők azok a szegediek, akikről a város egyszerűen megfeledkezett.

A Indóház téren lévő szálló ugyan fényévekkel jobb higiéniai körülményeket biztosít, helyzete azonban kilátástalan, és csupán az itt dolgozók emberfeletti erejének köszönhetően nyújt élhető körülményeket - mutatott rá a polgármesterjelölt. Tíz női és huszonegy férfi számára nyújt otthont a Nagyállomás szomszédságában lévő épület, Tokovics Krisztián telephelyi koordinátor szerint krízisidőszakban ezt további férőhelyekkel bővítik ki. "A szépen felújított Indóház tér és korszerűsített villamosok mellett a városvezetés figyelme elsiklott a tér sarkán álló hajléktalan szálló felett. Az itt élő, nehéz sorsú emberek egy olyan épületben húzhatják meg magukat, melynek helyzete katasztrofális. Nem csak a belvárosban még lerakható díszburkolat a fontos, de ezen emberek életkörülményeinek javítása is. A vasútállomáson átmenő forgalom van, az ilyen szállón azonban emberek élnek nap mint nap" - emelte ki Kothencz János. Sok hajléktalan azért kerüli el ezeket a szállókat, mert félnek, hogy a kevés összekuporgatott vagyonukat is ellopják. Holmijuk tárolásáért sokkal több zárható szekrényt kellene biztosítani ezen emberek számára, bár az lenne a legjobb, ha ezen szekrények lezárására nem is lenne szükség - egy biztonságos, élhető szálló kialakítása a cél - emelte ki a polgármesterjelölt. Kothencz János hozzátette: nem csak ezen emberek szállásáról, hanem életkörülményeik tartós javításáról is gondoskodni kell. "Visszavezetés az életbe" címmel olyan szociálpolitikai programot dolgoztak ki, melynek során drasztikusan megemelnék a férőhelyek számát és egy teljesen új modell szerint vezetnék vissza a munka világába a nehéz sorsúakat. Terápiás programokkal készítenék fel őket, majd munkahelyekkel segítenék, hogy azok saját lábukra állhassanak. "Sokan azt hiszik, hogy ezek az emberek az adófizetők pénzén élősködnek, holott a legtöbbjük dolgozni akaró, tisztességes ember. Fontos, hogy őket a társadalom perifériájáról visszavezessük a társadalom világába" - hangsúlyozta Kothencz János.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.