Kultúra

Szobrot avatnak Deszken Zoltánfy István festőművész emlékére

Szobrot avatnak Deszken Zoltánfy István festőművész emlékére

2014. augusztus 21., csütörtök
Szobrot avatnak Deszken Zoltánfy István festőművész emlékére
zoltanfy_istvan_makett_02

Elkészült és végső helyére került Zoltánfy István festőművész félalakos bronzszobra, amelyet a róla elnevezett általános iskola előtti szabad területen állítottak fel, ünnepélyes avatására pedig szeptember 5-én kerül sor.

"Önkormányzatunk mindig is nagy hangsúlyt fektetett a kulturális örökség, építészeti hagyományok, értékek megőrzésére és a hagyományok átadására a fiatalabb generáció számára. Településünk mindig büszke volt azokra a személyiségekre, akik tevékenységükkel sokat tettek községünk fejlődése, kulturális értékeinek, hagyományainak megőrzése érdekében. Deszk egy országos viszonylatban is neves festőművész

Zoltánfy István

szülőfaluja is, aki rövid élete során elismert és megbecsült tagja lett a művésztársadalomnak. Emlékét megőrzendő a deszki általános iskola 2000. szeptember 9-én kapott új nevet, akkor vette fel Zoltánfy István festőművész nevét. Az iskola névadójának tiszteletére az intézmény minden év szeptemberében megrendezett Zoltánfy nap keretében emlékezik meg a művészről változatos program, műsor illetve a diákok által készített kiállítás kíséretében. A köztéri szobor felállításával és a terület rendezésével – amellett, hogy a környezet egyhangúságán változtattunk –, egy újonnan kialakított és parkosított közösségi teret hoztunk létre, mely megfelelő helyszínt biztosít majd az iskolai, illetve egyéb összejöveteleknek is. Külön öröm számunkra, hogy a műalkotás elkészítésére

Bánvölgyi László

szobrászművészt kérhettük fel, aki személyesen is jól ismerte a festőművészt. Az elkészült szobor avatására ez év szeptemberében a falunapok alkalmával, ünnepélyes keretek között kerül sor, melyre minden deszki lakost és érdeklődőt szeretettel várunk!" - írja közleményében a deszki önkormányzat. A köztéri műalkotás a Nemzeti Kulturális Alap által biztosított 2 millió forint pályázati forrás mellett az önkormányzat által biztosított önerő bevonásából, a festőművész tiszteletére kibocsátott Zoltánfy emlékérem magánszemélyek és cégek általi megvásárlásából befolyt összegből, valamint Deszk Község Közoktatásárét Közalapítvány támogatásából valósulhatott meg. A félalakos bronzszobor ünnepélyes avatását szeptember 5-én 12 órakor tartják a Zoltánfy István Általános Iskola előtti közterületen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.