Közélet

Passzió vagy passió? - drogprevenciós műhelytábor a Partfürdőn

Passzió vagy passió? - drogprevenciós műhelytábor a Partfürdőn

2014. augusztus 12., kedd
Passzió vagy passió? - drogprevenciós műhelytábor a Partfürdőn
# PASSIÓ.plax.PERF

Az IH Rendezvényközpont és a Védőháló Közhasznú Egyesület közös szervezésében rendeznek önismereti és drogprevenciós tábort a hétvégén, a Millenniumi Kávéház blues minifesztiváljával karöltve.

A Védőháló Közhasznú Egyesület már évek óta foglalkozik ismeretterjesztő, önismereti és főként drogprevenciós előadásokkal, valamint az egyesületnek, pontosabban vezetőjének,

Pleskonics „Plesi” Andrásnak

köszönhető az SZTE, immár egy évtizedes rocktörténet kurzusa is. „A drogokkal való találkozás a XX. században szinte elkerülhetetlen, ez kiváltképp igaz a rockzenei körökre, ezért van szükség a megelőzés fontosságának hangsúlyozására” - mondta el hírportálunknak Pleskonics András. Az egyesület munkájának egyik csúcspontja a tavalyi országos körút, amikor hazánk számos pontján került sor drogprevenciós előadásra, Dombóvártól Budapestig és Gyulától Keszthelyig. Erről a turnéról film is készült, amit több szegedi tv-program is műsorra tűzött. „Az előadások főként gyerekeknek, fiataloknak szóltak, azonban akadt olyan helyszín, ahol szakmai közönség előtt beszéltem, mint például Miskolcon egy akadémiai ülésen” – árulta el az egyesület vezetője. A hétvégi tábor az Újszegedi Partfürdő területén a korábbi előadások összefoglalója kíván lenni, mind rocktörténet, mind drogprevenció szempontjából, bár a kettő nem áll messze egymástól. „Nem kívánunk riogatni senkit” – emelte ki Pleskonics András, majd folytatta: „fő üzenetként azt szeretnénk továbbadni, hogy a zene is kábítószer, ami Istentől származik, nem szintetikus, és természetes örömet ad, mellékhatások nélkül.” A kezdeményezés nem új keletű, korábban is szervezett az egyesület hasonló táborokat, többek közt Algyőn, a rocktörténet kurzus „meghosszabbításaként”, alkotó és műhelytábor jelleggel. A korábbi rendezvények jobbára a szegedi önkormányzat ifjúsági támogatási keretének támogatásával jöttek létre. Ezúttal azonban, minden bizonnyal az Emberi Erőforrások Minisztériuma által Pleskonics Andrásnak adott Miniszteri Elismerő Oklevél nyomán elnyert támogatás segítségével kiszélesítik a tábor kereteit, széleskörűbb és sokrétűbb lesz az idei programsorozat. A tábor napirendjét erősen meghatározza, hogy az indulás napján, augusztus 15-én lesz a híres Woodstock fesztivál kezdetének 45 éves évfordulója. „A hippi szellemet a Woodstockról készül film- és hangfelvételek elemzésével, majd örömzenéléssel elevenítjük fel, bizonyítva, hogy a zene adta élvezet és a hippi korszak elvei drogok nélkül is érvényesek” – nyilatkozott Pleskonics András, - vagy ahogyan a legtöbben ismerik: Dr. Rock - a tábor szervezője. A rendezvény együttműködik a párhuzamosan a Dugonics téren folyó Millenium Blues Session fesztivállal: szombaton a táborozók hallgatóként, vasárnap pedig fellépőként vesznek részt a fesztiválon, zenei beteljesüléssel koronázva meg mindkét esemény zárását.

utsó.rockvacsora

A műhelytábor különféle programokkal vár a gyerekektől a felnőttekig mindenkit, az Ifjúsági Ház D2 kollektívája zenés, filmes műhelyekkel a fiatalokat célozza meg, illetve nap közben lesznek önismereti nevelő jellegű játékok. Az esték folyamán az egyetemisták, illetve a drogmegelőzéssel foglalkozó szakmabeliek találhatnak érdekes elfoglaltságokat az Újszegedi Partfürdőben péntektől vasárnapig tartó műhelytáborban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.