Nyomozás indult az érpataki polgármester ellen

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

erpatakpolgi1-600x400

Közösség elleni uszítás gyanúja miatt indít nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda Orosz Mihály Zoltán, érpataki független polgármester ellen, aki szombaton a Gázai övezetben dúló harcok palesztin áldozatai mellett való kiállás címén jelképesen felakasztatta Izrael vezetőit és megtaposta a zsidó állam zászlaját.

Nemzetközi visszhangot is kiváltott Orosz Mihály Zoltán hétvégi akciója, valamint a Külügyminisztérium és Izrael budapesti nagykövete is tiltakozott a szimbolikus kivégzés ellen, majd nyomozás indult, a rendőrség lefoglalta az érpataki önkormányzat technikai eszközeit. Már a polgármester MTI által múlt hét kedden közölt felhívása is felháborodást keltett a Magyar Újságírók Országos Szövetségében, a szombati tiltakozás eseményei pedig teljesen megbotránkoztatta a médiát.

„Napjainkban is holokauszt folyik, percről percre zajlik a népirtás a palesztinok között, amit elhallgat a cinkos szabadkőműves média” – mondta el Orosz Mihály Zoltán. „Izrael háborús bűnöseinek is el kell majd számolniuk tetteikkel” – tette hozzá, majd megtaposta az izraeli zászló másolatát, melynek közepén a Dávid-csillag helyén a szabadkőművesek jelképe, a vonalzóval és körzővel körbevett G betű volt. Ezt követően Érpatak első embere egy hóhérral jelképesen felakasztatta a Simon Peresz izraeli államfőt és Benjamin Netanjahu miniszterelnököt szimbolizáló bábukat. A polgármester a szélsőséges véleménynyilvánításáról készült videó felvételt megosztotta az interneten.

Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete közleményt adott ki az ügy kapcsán, amiben „antiszemita horror show”-ként hivatkozik a történtekre és mélyen elítéli Orosz Mihály tetteit, aki „gyakorlatilag nyilvánosan elkövetett gyilkosságra buzdított.” A Külgazdasági és Külügyminisztérium úgy reagált a szombati eseményre: “más államok vezetői feletti önkényes és jelképes ítélkezés összeegyeztethetetlen az európai normákkal és a jogállamisággal is. A polgármester a gázai háborút és annak ártatlan áldozatait használja fel ürügyként gyűlöletkeltő propagandája terjesztéséhez.” Orosz Mihály válaszul kijelentette: „Azt gondolom, hogy nem volt semmi túlzás ebben az akasztásban. Ez a véleménynyilvánítás szabadságába bele kell, hogy férjen.” A polgármester szerint a rendőrség is csak azért foglalta le önkormányzat számítógépeit és kameráit, amelyekkel a közmunkásokat szokták ellenőrizni, hogy ellehetetlenítsék a település irányítását.

Staudt Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom főpolgármester jelöltje a Hír TV-nek elmondta: „Ez nem jó eszköz, de amire fel akarja hívni a figyelmet, az olyan felháborító, hogy sok embert erőteljes véleménynyilvánításra késztet.” A politikus hozzátette: „a baloldal, amikor ledöntötte Orbán Viktor szobrát, szintén a szólásszabadságra hivatkozott, és nem is lettek következményei.”

Az Együtt-PM érpataki polgármester jelöltje, Szőllősi Gábor aláírásgyűjtést indított a polgármester távozásáért és bocsánatot kért a történtek miatt „minden jó érzésű magyar ember nevében.” Szőllősi így fogalmazott: „a békés érpatakiaknak elegük van belőle, hogy polgármesterük szélsőséges akciói miatt szemlesütve kell járniuk. Orosznak mennie kell!”

Előző sztori

Beváltatlan ígéretek Szegeden

Következő sztori

Kerékpáros baleset szemtanúit keresi a rendőrség