Botka is részt vett az exminiszterelnök Medgyessy elleni puccsban?

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

medgyessy_peter

A szocialista Botka László, Toller László, Balogh József és az SZDSZ-es Horn Gábor és Eörsi Mátyás is kulcsszerepet vállalt Medgyessy Péter 2004-es megbuktatásában – nyilatkozta lapunknak Karsai József. A volt szocialista képviselő szerint a puccsot Gyurcsány Ferenc szervezte, akit zsigerileg árulónak, a közélet leginkább diktatórikus és hatalommániás alakjának minősített, akivel egyszer majdnem össze is verekedett – írja az mno.hu.

A portál cikke szerint Medgyessy Péter megbuktatásában részt vett Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó és Kuncze Gábor, de Kiss Péter, Szili Katalin és Kovács László nem – nyilatkozta Karsai József volt MSZP-s országgyűlési képviselő, Battonya független polgármestere, aki a tíz évvel ezelőtti puccs idején még a szocialista frakció tagja volt. Karsai ezzel mintegy helyesbítette a szerdán az Indexen megjelent Medgyessy-interjút, amelyben a volt miniszterelnök mind a hat politikust megnevezte, mint akiknek komoly szerepük volt az ő megbuktatásában.

Karsai szerint a puccs vezéralakja Gyurcsány Ferenc akkori sportminiszter volt, a szocialisták közül főleg Botka László (jelenleg az MSZP választmányi elnöke), néhai Toller László és Balogh József, az SZDSZ-esek közül pedig Kuncze mellett Horn Gábor és Eörsi Mátyás (utóbbi ma már a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció országos tanácsának tagja) vállalt benne fontos szerepet. Továbbá az MSZP fiatal potentátjait tömörítő Mozaik Klub, amelyet Gyurcsány fölkarolt. A battonyai polgármester a Medgyessy-interjú egy másik mondatával sem ért egyet. Közölte: „Medgyessy Péter nem tehet róla, de egyszerűen nem igaz, hogy Gyurcsány Ferenc alkalom szülte áruló. Zsigerből áruló.

Medgyessy – párton kívüli miniszterelnökként – többnyire nem vett részt a MSZP-frakció zárt ülésein, így nem tudhatta, hogy a háttérben mi készül ellene két évvel a kormányra lépése után. Karsai szerint azért mondatták le Medgyessyt, mert „utálta a közpénzek lenyúlóit. Nem tűrte el a korrupciót, vagyis maximálisan ellenezte azt, hogy az M6-os autópálya építése 40 milliárddal többe került a tervezettnél. Akkoriban többször nyilatkoztam arról, hogy még a vakondtúrás és az őszibarackfa alá is alagutat fúrtak a Dunántúlon… Az igazi szakítást mégis az M5-ös autópálya koncessziója körüli panama jelentette. Medgyessy tulajdonképpen azért akarta leváltani Csillag István szabad demokrata gazdasági minisztert.”

Karsai fölidézte, hogy Medgyessy lemondásának napján fölment egy kávéra a miniszterelnökhöz, aki elárulta neki a szándékát. Mire Karsai azt mondta neki: akkor ő is visszaadja a mandátumát. Majd rosszul lett, a Kútvölgyi-kórházba került. Ott meglátogatta Medgyessy, aki azt kérte tőle, ne hagyja cserben a választóit. Később Gyurcsány is odaült az ágya szélére, és jelezte: tud róla, hogy Karsai nem akarja megszavazni a kinevezését, majd fölajánlotta, hogy kormánybiztosként hajtsa végre a szociális földprogramot. Bár Gyurcsány azt állította, erről Medgyessy is tud, Karsai szerint becsapta.

A volt MSZP-s képviselő lapunknak azt is elárulta: Toller László 2006 júniusában már bánta, hogy részt vett a puccsban. Karsai éppen a balesete napján találkozott vele a Parlamentben, és beszélgetésre hívta, ám Toller sietett, így ez elmaradt.

Előző sztori

A mustgáz veszélyére figyelmeztet a katasztrófavédelem

Következő sztori

Egyetemi tanévnyitó: az SZTE küldetése a régió fejlesztése + FOTÓK