Közélet

Kothencz: A lakosok érdekeiért kell kiállni az Északi városrészben is! + FOTÓK

Kothencz: A lakosok érdekeiért kell kiállni az Északi városrészben is! + FOTÓK

2014. augusztus 25., hétfő
Kothencz: A lakosok érdekeiért kell kiállni az Északi városrészben is! + FOTÓK
bejaras_sipos_attila30_gs

Szót kell tudni érteni a lakossággal, akiket az ember képviselni hivatott – szögezte le Kothencz János polgármesterjelölt az Északi városrészben, ahol a társasházak közös képviseleti rendszerének felülvizsgálatát is szorgalmazta.

Vasárnap a 14-es számú választókerületben folytatódott a „Tervezzük együtt..!” bejárássorozat,

Kothencz Jánost

, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. Egyesület által támogatott polgármesterjelöltet

Sipos Attila

önkormányzati képviselőjelölt kalauzolt végig a körzeten. Több a múlt rendszerből itt felejtett balesetveszélyes játszótéri eszközre, a balesetveszélyes járdákra érkezett panasz a lakosoktól, továbbá egyes panelházaknál a közös képviselő munkájával voltak elégedetlenek a környékbeliek. Az Északi városrészben is problémát okoz – akárcsak Tarjánban –, hogy a fákat túl közel ültették egykor a panelházakhoz, így az alsóbb szinteken élők lakásába sosem süt be a nap. A bejáráson az egyik Csongrádi sugárúti lakásban élő hölgy elmondta, hiába szóltak, kértek segítséget, eddig senki sem foglalkozott azzal, hogy mennyire sötét is a lakásuk. Hangsúlyozta, természetesen nem szeretné, hogy kivágják a fákat, csak metsszék le bizonyos ágait. „Egy kidőlt fát hetek óta kerülgetnek a környékbeliek, igaz szalagokkal körbekerítették, de senki nem szállítja el, a körzet jelenlegi képviselője nem tesz semmit az ügy rendezéséért” – sorolta a látottakat Kothencz János.

bejaras_sipos_attila17_gs

A Gáspár Zoltán utcában összegyűlt lakók a házak közös képviselőire is panaszkodtak, az egyik idős hölgy számára nem egyértelmű, hogy mit is foglal magában a közös költség, s vajon mire fordítják a pénzt, hiszen náluk nem volt felújítás, és nem is tervezik. Hiába kérdezett rá erre lakógyűlésen is, nem kapott választ. Kothencz kifejtette, a városvezetésnek a lakók érdekeit kell képviselnie, s bár a panelházak közös képviseletébe sosem szólt bele az önkormányzat, a Fidesz-KDNP-L.É.T. által támogatott polgármesterjelölt úgy látja, a lakosság érdekében erre a területre is figyelmet kell fordítani a jövőben. Az egyik környékbeli azt vetette fel, hogy Gáspár Zoltán utcánál lévő játszótérhez ivókutat lenne érdemes kiépíteni, hiszen a gyerekek nem tudják hol oltani szomjukat. A játszótér kapcsán –

akárcsak a tarjáni bejáráson

– szóba került, hogy a homokozóba nem engedik gyermeküket a szülők, mert állati ürülékkel van tele, ami veszélyezteti a kicsik egészségét. A környékbeli kocsma zajára is panaszkodtak, hiába zár elvileg este tízkor, az egyik nyugdíjas elmondta, van, amikor éjjel fél egykor is hangoskodnak a vendégek.

bejaras_sipos_attila21_gs

Kothencz arról is beszélt az idősekkel beszélgetve, hogy egy emberibb nyugdíjasklub-rendszert kialakítását tartja fontosnak Szegeden, ahová esténként betérhetnek azok, akik nem szeretnének egyedül lenni a négy fal között. „A nyugdíjasklubok közösségteremtő munkája dicséretes, de olyanokat érdemes működtetni, amelyet a nap huszonnégy órájában felkereshet bárki” – jegyezte meg. A jelenlévők támogatták a egészségházak létrehozásának ötletét is. A Szeged alatt húzódó termálkincset úgy lehetnek a szépkorúak számára is elérhetővé tenni, és egyben gyógyászati célra is használni, ha uniós források felhasználásával egészségházakat hoznának létre, amelyek egyfajta közösségi térként is funkcionálhatnak, ahol találkozhatnak, beszélgethetnek egymással az idősebbek. „A kirakat a Kodály tér, az szépen rendben van tartva, de a többivel nem foglalkoznak” – magyarázta egy nő, aki még az 1970-es években épült játszóeszközöket mutatta, amelyek nem felelnek meg semmilyen előírásnak. „Ráadásul nézze meg a járdát, itt ugyan nem lehet végigtolni egy babakocsit” – tette hozzá. A bejáráson a háromgyerekes Rita azt vetette fel, hogy Szegeden alig lehet munkahelyet találni, egyik fia Máltán keresi a boldogulását, mert hiába tanult, nem tudott elhelyezkedni, így külföldre ment. „Senki sem hozott ide olyan cégeket, melyek tartósan munkahelyeket teremtettek volna. Szeged jövőjének egyik záloga a munkahelyteremtés, hogy ne menjenek el innen a fiatalok. Választási programomnak ez az egyik sarkalatos pontja, hogy megállítsuk a fiatalok elvándorlását. S ehhez munkahelyekre van szükség” – mondta el válaszában Kothencz János, a polgári oldal polgármesterjelöltje.

bejaras_sipos_attila26_gs

A 14-es egyéni választókörzethez nem csak lakótelepek tartoznak, a Csuka utcában élők például a csatornázás problémáit ismertették. Sipos Attila Fidesz-KDNP-L.É.T.-es önkormányzati képviselő elmondta, a Csuka utcában a járda és az úttest alatt futó alépítmények elöregedtek. „Itt, a klasszikus öreg felsővárosi részen a Csuka utcán kívül például a Kecskeméti és Szent László utcákban ugyanezek a problémák. Elkezdték a rendszernek a felújítását, de nagyon lassan halad, több száz méteren szükség lenne a rekonstrukcióra” – magyarázta Sipos Attila. „A bejárások tapasztalatai alapján látszik, mindenképpen egy törődőbb szemléletmódra van szükség. Ezt Sipos Attilával és az itt élőkkel együttműködve meg lehet valósítani. A cél, hogy mindenkinek jobbá tudjuk tenni az életét” – szögezte le Kothencz János. Hozzátette, arról számoltak be neki a lakosok, hogy őket nem feltétlenül a nagyívű városi beruházások érdeklik, hanem az, hogy végig tudnak-e menni a járdán anélkül, hogy orra buknának a kátyúkban, vagy éppen az, hogy egy sűrű lombú fa nem engedi be a napfényt a szobája ablakán. Kothencz János szerint az együttműködés a legfontosabb, a városvezetésnek szót kell tudnia érteni a lakossággal, akiket képviselni hivatott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.