Közélet

Garzó Márk: Élhetőbb és biztonságosabb Makkosházát!

Garzó Márk: Élhetőbb és biztonságosabb Makkosházát!

2014. augusztus 18., hétfő
Garzó Márk: Élhetőbb és biztonságosabb Makkosházát!
garzo_mark03_gs

A Gyöngyvirág utcában élő emberek a közvilágításra, a 2-es villamos végállomásának megközelíthetetlenségére és Makkosháza közbiztonságára panaszkodnak Garzó Márknak, a L.É.T. közösségi koordinátorának, aki folyamatosan járja a területet, és gyűjti a lakosok észrevételeit, kéréseit.

Garzó Márk

, aki egy TÁMOP-projekt keretében a megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjában ért el komoly sikereket, meghallgatta a lakók panaszait, hogy aztán az érdekükben lépjen fel az említett ügyeket illetően. „Jelenleg még zajlik az adatgyűjtés, illetve annak van itt az ideje, hogy az emberekkel beszéljünk, hogy megismerjük a problémákat. Többen vádoltak meg azzal, hogy ha megkérdezek pár nyugdíjast, akkor az már programnak számít?! Igazából erre csak azt tudom mondani, hogy nemcsak pár nyugdíjast keresünk meg, hanem mindenkit, akit csak el lehet érni! Én a L.É.T. közösségi koordinátoraként és az önkéntesek azért dolgozunk, hogy az itt élőknek az életkörülményeit javítsuk. Nem nekünk kell megmondanunk, mi a jó az itt élőknek, hanem nekik” – mondta el lapunk kérdésére a koordinátor, aki egyben a L.É.T. és a kormánypártok közös önkormányzati képviselőjelöltje Makkosházán. A Gyöngyvirág utcában élő emberek a legtöbbet a közvilágításra, a nem oly rég átadott 2-es villamos megközelítésére és a közeli kínai üzlet rendezetlen területére panaszkodnak. „Arra lennék kíváncsi, hogy a 2-es villamoshoz vezető út mentén miért nincs lámpa? Ez egy nagyon forgalmas négysávos út, és csak a kereszteződésben van közvilágítás, kicsit feljebb már nincs, csak zebra. Nincs olyan hónap, hogy ne legyen baleset, nemrég egy 18 éves lányt ütöttek el ott. Elviekben a tervben szerepelt a közvilágítás fejlesztése, de akkor mégis hol van a lámpa? Külföldön bevett gyakorlat, hogy egy oda építenek járdát, ahol a gyalogosok kitapossák az utat. Ezzel szemben itt mi van? Árvíz” – mondta egy Gyöngyvirág utcai lakos.

garzo_mark02_gs

Garzó Márk, a L.É.T. – Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása Egyesületmakkosházi koordinátora hozzáfűzte: „hátul az út nagyon kátyús, a víz ott is megáll, ez mindenkinek nehezíti a közlekedését, az itt lakóknak, a házmestereknek és a szemétszállítóknak is. Ezt az utat is helyre kell majd hozni”. A közbiztonság miatt is aggódnak a lakók, mint beszámoltak róla, ezen a környéken törtek fel egyetlen éjszaka alatt 22 autót. „Itt nincs közvilágítás, mióta a Média Markt elköltözött. Se kamera, se világítás. Sűrűn vannak kocsifeltörések, biztos hallották, a múltkor több mint húsz személygépkocsit törtek fel. A szupermarkettől nincs világítás egészen a Csongrádi sugárútig” – panaszolta el a Gyöngyvirág utca 20/A alatt élő egyik lakos. Többen a közeli kínai üzlethez tartozó terület elhanyagolására panaszkodnak. Gazos, ráadásul burjánzik a parlagfű, és amíg a lakók bejelentést nem tesznek, nem vágja le senki. „A volt Média Markt területével és annak gondozásával vannak hatalmas problémák. A parkolóban a vízelvezető rács hiányos, 30-40 centis rés van, ami balesetveszélyes. Nincs közvilágítása és szeméttárolója. A szemetet az üzlet bejáratához vagy hátuljához zacskókban gyűjtik, amikor valaki szól nekik, akkor elviszik. Idén még a területükön fűnyírás nem volt, már másfél méteres a parlagfű. Tavaly is egyszer volt levágva, de csak azt követőn, amikor bejelentettük” – mesélte egy, a Gyöngyvirág utcában élő hölgy. „A kínai üzlettel érdemi eredményt elérni kemény dió lesz. Ott több szervnek is kellene a közreműködése, hogy el tudjunk járni. Én azt mondom, hogy sorban kell haladni, egyszerre mindig egy problémára koncentrálni. A végére tudunk járni, ha kitartóan csináljuk” – tette hozzá Garzó Márk. A kerékpárosok és az autósok is előszeretettel vágják le itt útjukat, kikerülve a jelzőlámpákat. Ezt megoldandó, a lakók fekvőrendőrt és felfestett bicikli utat javasolnak az érintett területre. „Fekvőrendőrt szeretnénk a szupermarket és a kínai üzlet közé, hogy lelassítsa az autósokat. A sofőrök, kikerülve a jelzőlámpát, úgy mennek itt végig, mint az őrült, ami borzasztóan balesetveszélyes.

garzo_mark01_gs

Azt is jó lenne megtanítani a kerékpárosoknak, hogy a járda nem bicikliút. Sok a gyerek, a sövények magasak, így eltakarják őket, a kerékpárosok pedig gyorsan jönnek. Emiatt több baleset is történt már. Úgy lehetne ezt a helyzetet orvosolni, hogy kerékpárutat festenek fel a parkolóba, és úgy vezetik át biciklis forgalmat a telep irányába. Mert azok, akik arra kerekeznek, bizony nem a külső biciklis utat használják” – mondta az egyik környékbeli. A 2-es villamos megközelítését is szeretnék könnyebbé tenni az itt élők, hogy ne kelljen megkerülniük az egész paneltömböt, ha sietnének a villamoshoz. „Ha már gyalogátkelő készült az Európa Liget végállomáshoz, akkor építhettek volna egy járdát egyenesen a szervizútra. Errefelé sokan laknak, így ha leszállnak a járműről, és átjönnek a túloldalra, akkor most meg kell kerülniük a tömböt, vagy átvágni a füvön. Volt ott már kitaposva ösvény, de eső után nagyon saras, így járhatatlan. Nem kell oda komoly járda több millió forintból, csak járólapokat tehetnének oda. Kicsit furcsa, hogy elkészül egy komoly projekt, egy szép végállomás, de a lakótelepből nem visz ki oda út” – árulta el problémáját

Nacsa Olga

, aki szintén a Gyöngyvirág utcában él. „Elérhető leszek: szórólapokat fogunk osztani, amin elérhetőségek is találhatóak majd, így el lehet hozzám jutni, megkereshetnek az emberek. Elmondhatják telefonon vagy akár személyesen is a problémáikat, én itt leszek. Járni fogom a területet úgy, ahogy azt eddig tettem. Forduljanak hozzám bizalommal” – üzente a lakótelepen élő embereknek Garzó Márk, a L.É.T. makkosházi közösségi koordinátora.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.