Közélet

Beváltatlan ígéretek Szegeden

Beváltatlan ígéretek Szegeden

2014. augusztus 7., csütörtök
Beváltatlan ígéretek Szegeden
lebombazott_hid03_gs

A Szegeden 2002 óta polgármesterként tevékenykedő balliberális politikus, Botka László korábbi kampányfüzeteit lapozgatva, kampányígéreteit böngészgetve számtalan érdekességre figyelt fel a Déi Szó Szeged.

Vissza-visszatérő ígéretek tömegére bukkan a gyanútlan olvasó, ha a balliberálisok korábbi szegedi választási kiadványait üti fel. Olyan tervekre, melyekből minden fogadkozás ellenére 8 vagy 12 év alatt semmi nem valósult meg. Nem véletlenül tartják úgy a szakemberek, hogy Szeged egy kiüresedőben lévő ékszerdoboz, a város nem tudott élni lehetőségeivel, elrobogtak mellette vetélytársai, a tudatos ipartelepítésben élen járó Kecskemét, Szabadka, Újvidék, Arad vagy éppen Temesvár.

2006: Kereskedelmi és vállalkozási központot vizionáltak

A jelenlegi városvezetés a 2006-os kampányában zászlajára tűzte, hogy modern, európai régióközponttá teszi Szegedet. Céljai között jelölte meg, hogy a város a Dél-Alföld tudományos, kereskedelmi és vállalkozási központja legyen. A Szegedi Tudományegyetem oktatási-kutatási potenciáljának és teljesítményének köszönhetően az első célkitűzést nem volt nehéz teljesíteni, mert Szeged hosszú idő óta a magyar vidék vezető tudományos centruma, ám a kereskedelmi és vállalkozási központtá válástól nagyon messze áll a megyeszékhely: patinás vállalatainak zöme bedőlt vagy kivonult, a kis- és középvállalkozások tengődnek, a befektetők elkerülik a várost, a lakosságszám csökken. Mit ígért még a szegedi álbaloldal 8 évvel ezelőtt? Érdemes szemezgetni! „Szeged lakótelepeiből élhető, európai színvonalú lakókörnyezetet teremtünk”, „2000 ágyas klinikai tömb megépítésével új alapokra helyezzük a város és a régió betegellátását”, „tudatos munkával, kedvezményekkel és támogatással olyan körülményeket kívánunk teremteni, melyek arra ösztönzik a fiatalokat, hogy hosszú távon is otthonra leljenek nálunk”. Szeged 2015: A gyarapodás kulcsa az infrastruktúra fejlesztése – hangzott a szlogen. A programjukban 8 évvel ezelőtt is központi szerepet kapott, hogy megépítik a déli Tisza-hidat, azt a közös vasúti-közúti hidat, mely helyreállítja Szeged déli vasúti kapcsolatait (Araddal, Szabadkával). 2000 ágyas egészségügyi központot vizionáltak Szegedre, de még ennél is tovább mentek: több ezer fő befogadására alkalmas, csúcstechnológiával felszerelt, a legkorszerűbb igények kielégítését szolgáló konferencia központot, valamint a tömeg- és a versenysportot egyaránt szolgáló, jól felszerelt fedett uszodát ígértek a szegedieknek. Az uszoda kapcsán azt is megjegyezték, az önkormányzat megkezdte az előkészületeket ennek kialakítására. Valamennyien tapasztalhatjuk, ezekből az ígéretekből 8 év alatt semmi sem valósult meg – sehol a déli Tisza-híd, az új fedett uszoda és a monumentális konferencia-központ, semmiféle előrelépés, egyetlen kapavágás sem történt, a 2000 ágyas MSZP-SZDSZ-es „gigaklinikából” pedig 265 ágyas új tömb született. A város lakossága csökken, a diplomás fiatalok elvándorolnak, mert nem találnak helyben munkát, a lakótelepi panelházak többsége pedig – különösen, ami a belső infrastruktúrát, az épületgépészetet illeti – aligha nevezhető európai színvonalú lakókörnyezetnek.

2010: Munkahelyek ezrei és hőerőmű

2010-ben a balliberálisok (kiadványa) vörösből kékbe vedlett át, menekülve az álbaloldali kormányzati sikertelenség árnyékából. Akkortájt a polgármester nagy igyekezetében még a korábbi miniszterelnököt, régi barátját és harcostársát,

Gyurcsány Ferencet

is kiretusáltatta egy szegedi évkönyvből, aminek az országos sajtóban is híre ment. Négy éve az M43-as autópályával, a helyi tömegközlekedés korszerűsítésével és a Napfényfürdő Aquapolis átadásával kampányolt a városvezetés. Apró bökkenő: az autópálya könnyítette ugyan a városi közlekedést, ám az ígéretekkel szemben gazdasági hasznot, megjelenő új vállalkozásokat, nagyberuházásokat nem hozott. A tömegközlekedési nagyprojekt modernné, komfortossá tette a troli- és a villamosközlekedést, ám jelentősen megdrágította a rendszer fenntartását, ilyen vonatkozásban nehezen értelmezhető a (gazdasági) haszna. Ami pedig a Napfényfürdőt illeti, az évek óta folyamatosan veszteséges, ráadásul sokan sokféle fórumon tiltakoztak az ellen, hogy magas áraival távol tartja a kevésbé tehetős szegediek sokaságát. A jelenlegi városvezetés négy éve is bejelentette, felépíti a déli Tisza-hidat, új munkahelyteremtő beruházások lesznek a Logisztikai Központban, a munkahelyteremtést szolgálja majd az úgynevezett Biopolisz, és konkrétan 1000 új munkahely létesül az Árkád bevásárlóközpontban, 150 pedig az újonnan épülő hőerőműben... Nos, a déli Tisza-híd „történetét” már ismerjük, a nagymértékű munkahelyteremtésnek, illetve a hőerőműnek nyomát sem látják a szegediek. Az említett bevásárlóközpont megjelenése kapcsán pedig számtalan belvárosi üzlet zárt be, kereskedők mentek tönkre, munkahelyek szűntek meg.

2014: Újra a régi lemez(ek)

2014-ben ismét azt ígérik az álszocialisták, hogy a déli Tisza-híd majd végleg bezárja a nagykörutat, felépül az új fedett uszoda, a munkahelyteremtés zászlóshajója pedig immár az ELI Tudáspark. Az első két beruházást immár sokadik alkalommal vázolja fel (ezúttal is konkrét határidő nélkül), a tudáspark pedig valóban lendületbe hozhatja végre Szeged gazdaságát, ám az igazsághoz tartozik, hogy a fejlesztésben a város, az önkormányzat csupán egy, ráadásul nem is a legnagyobb befolyással bíró szereplő a sok közül...

lebombazott_hid01_gs

Azt állítják, az Európai Unió sikerre ítélte a várost, ám a valóság az, hogy végre tudatos, tervszerű gazdaságfejlesztésre lenne szükség a kormányzattal szoros együttműködésben. Ideje felismerni, Szeged nem mehet tovább szembe az országgal, és azért van szükség változásra, mert ha marad a jelenlegi városvezetés, akkor gyakorlatilag gúzsba köti az egykoron virágzó megyeszékhely jövőjét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.