Egyház

Alsóvárosi búcsú - A Szűzanya asztalhoz hívja a rég nem látott családtagokat + FOTÓK

Alsóvárosi búcsú - A Szűzanya asztalhoz hívja a rég nem látott családtagokat + FOTÓK

2014. augusztus 3., vasárnap
Alsóvárosi búcsú - A Szűzanya asztalhoz hívja a rég nem látott családtagokat + FOTÓK
havasboldogasszony_mise_mj 06

A boldogság forrása Isten szava - hangzott el a Havas Boldogasszony búcsú vasárnapi szentmiséjén. A Dél-Alföld legnagyobb múltú vallási ünnepén, a Dobszay Benedek ferences provinciális által celebrált szertartás után hagyományosan körmenettel tisztelegtek "mindenki Anyja" előtt.

A teológia tanításai szerint Szűz Mára ünnepén, Isten színe előtt az egyház elengedi az a már megbocsátott bűnökért járó büntetéseket. A Havas Boldogasszony búcsú tehát "mindenki Édesanyjának" napja, akit ebben a mivoltában tisztelnek és szeretnek a hívek. Gyökerei az ókori Rómáig nyúlnak vissza, a Santa Maria Maggiore templom alapításának csodálatos történetéig. A legenda szerint egy gyermektelen házaspár templomot akart adományozni az egyháznak, amiért Szűz Mária megjelent álmukban. A szűz azt mondta nekik, oda építsék a templomot, ahová másnap hajnalra leesik a hó. Isten házát végül felhúzták, ez lett a szegedi alsóvásori szentély anyatemploma, mai napig a városból elszármazottak gyűjtőhelye. A középkortól szokássá vált, hogy Rómában minden év augusztus 5-én hófehér szirmokat szórnak a hívek közé, innen ered a népnyelvből fennmaradt Havas Boldogasszony elnevezés.

havasboldogasszony_mise_mj 13

A Szűzanya asztalhoz hívja a rég nem látott családtagokat

"Valami hasonlót élünk meg, amikor a Szűzanya tiszteletére összegyűlünk az oltár körül. Nem csupán otthon, az asztalnál, hanem itt Szegeden, a búcsúra készülve, a szolgálatban is összehív minket. Közös ünnepünk, hogy szolgálatunk, áldozatbemutatásunk minél tisztább és méltóbb legyen, hogy könnyítsük lelkiismeretünket, bánjuk meg bűneinket" - ezekkel a mondatokkal kezdte

Dobszay Benedek

provinciális az ünnepi szentmisét. Arról szólt, a mindennapokban az emberek elfelejtik meghallgatni Isten szavát, pedig annak megtartása és úgy általában az Úr alakja forrásul szolgál a boldogsághoz, az örömhöz vezető úton. "Jézus ránk hagyta édesanyját, mint a mi anyánkat. Haláltusájának órájában fontosnak tartotta, hogy anyát adjon nekünk, aki védelmez, akihez könyöröghetünk. Valami olyan dologra is rámutat ezzel, hogy Istenhez való tartozásunkban nemcsak a keménység, hanem valami sokkal szelídebb, szívmelengetőbb dolog vár minket." A provinciális két ellentétes, ugyanakkor a Szentanya esetében nagyonis összefonódó tulajdonságot lát, mégpedig a szilárdság és a rugalmasság vonásait. Ezeket a jellemvonásokat hordozza magában a hétköznapi ember is, amennyiben nem hátrál meg a nehézségek elől, képes túllendülni az elé gördülő akadályokon. Ellenkező esetben olyan külső dolgokhoz kezd el ragaszkodni, amelyek nem fontosak, ezzel pótolná identitása hiányát. "Mi adja meg ezt a szilárdságot? A feladataim, a társadalmi hovatartozásom? Sokat jelenthet, ha az ember olyan közegben él embertársaival, ahol jelen van a biztonság" - fogalmazott. A Havas Boldogasszony búcsú programja már szombat, a szerzetesi és papi hivatásokért misével kezdetét vette, majd este a görög katolikus szent liturgiával, a keresztúttal, valamint az elhunytakért imádsággal végződött. A vasárnap 9 órától kezdődő misén is megemlékeztek azokról, akik már nem lehetnek jelen, de gondoltak a jelenlévőkre, a családok lelki és testi egészségére és

Bálint Sándorra

is. A szertartást követően kezdetét vette a hagyományos körmenet, vagyis az oltári szentség körbehordozása a templomtéren. A hívek közösen énekelve kerülték meg a plébániát. Délután a betegekért, az idősekért és ápolókért imádkoztak, a 17 órától kezdődő ünnepi zsolozsma után pedig misével zárták az idei búcsút.

Tekintse meg a szombati szertartáson készített fotóinkat is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.