A tömeges kihalás nem egyformán érintette a világ óceánjait 65 millió évvel ezelőtt

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kréta-tercier (KT) tömeges kihalás, amelynek során 65 millió évvel ezelőtt elpusztult az állatvilág és a növények háromnegyede, nem egyformán érintette a világ óceánjait – erre a következtetésre jutottak a Yale Egyetem és a Kaliforniai Egyetem tudósai, akik eredményeiket a Nature Geoscience folyóiratban tették közzé.

A kréta-tercier kihalást nem úszták meg a fitoplanktonok, az óceáni tápláléklánc nélkülözhetetlen résztvevői sem, pusztulásuk pedig egyaránt éhhalálra ítélte a zsákmányállatokat és a ragadozókat – olvasható a PhysOrg hírportálon. Az amerikai paleontológusok a Csendes-óceán mélyéről, valamint az egykori Thetys-óceán területéről vett mélyfurati mintákban lévő fosszílizálódott cápafogakat, halpikkelyeket vizsgálták. Az elemzés rávilágított, hogy a kréta-tercier kihalási esemény következtében drámaian lecsökkent a halpopuláció a Thetys-óceánban, és legalább hárommillió év kellett ahhoz, hogy a vizei újra benépesüljenek. A Csendes-óceánban viszont megmaradt, vagy akár valamelyest gyarapodott is a halállomány.

“A Csendes-óceán egészen más képet mutatott. Vizsgálataink hozzájárulnak annak megértéséhez, hogy a fajok és az ökorendszerek miként reagálhatnak a környezeti változásokra ” – hangsúlyozta Pincelli Hull, a Yale Egyetem docense, a tanulmány társszerzője.

A Thetys-óceán Gondwana és Laurázsia kontinenseket választotta el egymástól a mezozoikum idején, az Indiai-óceán megjelenése előtt. Mára e geológiai képződményből csupán a Földközi-tenger medencéje maradt fenn.

Előző sztori

Óriási hangulatot varázsolt a Pendulum a SZIN 0. napján

Következő sztori

Labdarúgás: Szabó Dávid továbblőtte a HFC-t + FOTÓK