Közélet

A kakaspörköltfőző versenyen mutatták be Szentmihály kabalaállatát + FOTÓK

A kakaspörköltfőző versenyen mutatták be Szentmihály kabalaállatát + FOTÓK

2014. augusztus 21., csütörtök
A kakaspörköltfőző versenyen mutatták be Szentmihály kabalaállatát + FOTÓK
kakasfozoverseny_szentmihaly08_gs

Negyedjére rotyogott több mint harminc bográcsban kakashús a Betyárok terén, ahol hivatalosan is átadták ifjú tulajdonosának Szentmihály kabalaállatát, Artúrt, az öt hónapos fehér kecskét.

Családok és baráti társaságok sürgölődtek kora reggeltől Szentmihályon a Betyárok terén, ahol augusztus 20-ára kakaspörköltfőző versenyt hirdettek. Az immár hagyományos rendezvényen

Nógrádi Tibor

, Szentmihály Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselője kérdésünkre kifejtette, egy közéleti szereplőnek a település érdekeit kell képviselnie, ezért is rendezik meg minden évben a kakasfőző versenyt, igyekeznek valódi közösséget kovácsolni immár negyedik éve a környékbeliekből. „Harmincnégy csapat nevezett idén, és örömmel mondhatom, vannak olyan kis helyi közösségek, akik most először csatlakoztak, például Brigád közben élő fiatalok” – mondta el a SZEGEDma.hu-nak Nógrádi Tibor.

Katona János

hozta magával a rendezvény díszvendégét,

Artúrt

, az öt hónapos fehér színű kecskét, amit az áprilisi szentmihályi pályaavatón nyert tombolán a kislánya,

Csanádi Laura

. „Artúrt minden bizonnyal el fogjuk hozni több helyi rendezvényre, ő lesz Szentmihály leghíresebb állata” – jelentette ki. Mint minden alkalommal, idén is színes kísérőprogramokkal készültek a szervezők, köztük helybéliek, így például

Kaszab Tamás

is, aki délután lépett színpadra, akárcsak a Szentmihályi Nyugdíjas Tánckar.

Csabai Jánosnétól

megtudtuk, nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is szerveztek ügyességi versenyt, cirokseprű derbi is volt szentmihályi módra, melynek lényege, hogy a hölgyeknek seprűt ragadtak, s azzal fociztak. Ezen kívül a helybéli férfiak is összemérhették erejüket és ügyességüket, számukra Toldi-versenyt hirdettek.

kakasfozoverseny_szentmihaly15_gs

A Brigád közi csapat egyik tagjától,

Varró Gabriellától

megtudtuk, az utcában élő fiatalok már ismerkedési bulit is tartottak, s most első ízben közösen főztek is. „Főszakácsunk nincs, de mivel pörköltet már készítettünk, bizonyára a kakassal sem lesz gondunk. Egy klasszikus pörköltet főzünk, hagyományos fűszerekkel, és természetesen jókedvvel” – tette hozzá. „A fűzerezés családi titok, de annyit azért elárulok, hogy a tradíciókat követjük” – erről már egy másik bogrács mellett nyilatkozott portálunknak

Lázár Sándor

, aki épp a húst darabolta. Hozzátette, minden alkalommal a családdal és barátokkal vesznek részt a rendezvényen, közel egy tucatnyian.

Ötvös László

egyedül állt neki főzések, de a Betyárok terére várta barátait, számukra készített ízletes ebédet. Elárulta, igaz régóta főz bográcsos ételeket, de versenyre először nevezett be. „Ízlés dolga, ki hogy készíti, de alapvetően minden kiló húshoz tíz dekagramm hagyma kell, sóból pedig egy dekányi. Kis bors, kömény vagy épp erős paprika is elkél a pörköltbe, de az a legjobb, ha olyan alap készül, amit mindenki szeret, s majd magának tesz bele annyi csípős paprikát, amennyit akar” – magyarázta. Ötvös László szerint, akármilyen fiatal állat húsából is készüljön a pörkölt, minimum három órahossza alatt készül el, annyi idő kell, hogy összeérjenek az ízek. „Jegyzik, ha valaki itt nyer a főzőversenyen, fontos esemény ez Szentmihály életében” – tette hozzá.

kakaspöri

Nógrádi Tibortól megtudtuk, a Betyárok terét – ahol immár focipálya és halastó is van – szeretnék továbbfejleszteni, s amennyiben Szeged városa elutalja a tervezett hússzor negyven méteres műfüves pálya megépítéséhez szükséges önrészt, akkor egy hónap múlva átadhatják a pályát a gyerekeknek. „Ezenfelül 2015. szeptember elsején szeretnénk ismét megnyitni a helyi iskola kapuit, ez a legfontosabb szentmihályi fejlesztés. A Petőfi utcán egy liget kialakításán munkálkodunk, és természetesen folytatni fogjuk a főtér építését, aminek körülbelül az egyharmadánál tartunk, de már szobortervünk is van. A Szeged-Szabadka vasútvonal fejlesztése is újabb lökést adhat a településnek, illetve egy szentmihályi képviselőnek a Fehér part rehabilitációja is kiemelt fejlesztési cél, a Holt-Tiszánál egy környezet- és emberbarát területet kell kialakítani, ahol lehet horgászni és fürdeni. Ha pedig Kecskésnél vasúti aluljárót építenek – amit

Kothencz János

, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. által támogatott polgármesterjelölt is szorgalmazott a terület bejárásán –, akkor jelentősen javul a közlekedés és a környékbeli telekárak is emelkedni fognak” – sorolta el a Kecskés és Szentmihály fejlesztési terveit Nógrádi Tibor. Kijelentette, eddig is jó volt szentmihályinak lenni, de ha ezek a fejlesztések megvalósulnak, akkor mindenki irigyli majd az itt élőket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.