Közélet

Útmutató a Lótusznapokhoz - minden, amit a növényről tudni érdemes

Útmutató a Lótusznapokhoz - minden, amit a növényről tudni érdemes

2014. július 23., szerda
Útmutató a Lótusznapokhoz - minden, amit a növényről tudni érdemes
lotusz_napok14_gs

Sütve, főzve, rántva vagy nyersen. Befőttnek, salátának, süteménybe, alkoholként vagy parfümnek. Indiában semmit sem bíznak a véletlenre, tetőtől talpig hasznosítják a kultusznövényt. Németh Anikót, az SZTE Füvészkert igazgatóját a csúcsvirágzását élő lótuszról faggattuk.

A lótuszoknak két színes alapfaja létezik, tavaly óta az SZTE Füvészkert jellegzetes rózsaszín virága mellett Észak-Amerika vízinövénye is megtalálható. A sárga lótuszra azonban a látogatóknak várniuk kell, kényes természetük és sajátos igényeik miatt egyelőre nem csodálhatják meg szirmait. Azonban ha egyszer virágzásnak indul, a szegedi botanika egyedülálló lótusznevelde lesz Európában – tudtuk meg Németh Anikótól. Az indiai lótusz azonban mindenért kárpótol, az állóvizek és holtágak lakója, amely a vízfelszínről szárával a talajba furakodik, s onnan indul növekedésnek minden évben. Először a tál formájú, érdes felületű levelek mutatják meg magukat, júniusban pedig az első lótuszbimbók is elkezdik bontogatni szirmaikat. A kisebb pizza méretű, mintegy 20 cm átmérőjű virágok július és augusztus között érik el a csúcsvirágzás időszakát, a füvészkerti tó ekkor ölti fel legszebb pompáját. Azután is tartogat meglepetéseket, hogy elvirágzott: a virágtengely kúpszerűen kiszélesedik, elhúsosodik, majd őszre elfásul. A zuhanyrózsára emlékeztető fás termőtáj likacsaiban ülnek azok a lótusztermések, amelyek akár 2000 évig is képesek megőrizni csírázóképességüket. Az igazgatónő hozzátette, a kedvezőtlen időjárás miatt több virág is bimbó állapotban várja a kánikulát, ugyanis ezek a növények csak az átmelegedett vízben érzik jól magukat. Azonban ez se szegje kedvét senkinek,

korábbi cikkünkből kiderül

, miért érdemes hétvégi programnak választani a Lótusznapokat. Lótuszülés és lótuszeffektus, csak néhány azok közül a mindennapokba beépült kifejezések közül, amelyeket a növény ihletett. Előbbiben ábrázolják a kövér, mindig jó kedélyű szerencsehozó Buddha-szobrokat, utóbbi pedig a szemüveglencsék, szélvédők és felhőkarcolók ablaküvegének készítésében ismert. A lótuszmagokat csemegének pattogtatják, vagy lisztet készítenek belőle, szárát rántva, befőttnek vagy nyersen salátába szolgálják fel. Csodás virágos illata miatt a szépségipar sem mehet el mellette, elsősorban parfümöt gyártanak belőle. Az ínyencségek szerelmesei akár alkoholos italként, teaként és süti formájában is kipróbálhatják a rózsaszín virágcsodát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.