Egyetem

Telemedicina Szegeden: kisbabánk szívműködését is ellenőrizhetjük okostelefonon?

Telemedicina Szegeden: kisbabánk szívműködését is ellenőrizhetjük okostelefonon?

2014. július 3., csütörtök
Telemedicina Szegeden: kisbabánk szívműködését is ellenőrizhetjük okostelefonon?
telefon

Hamarosan elérkezik az idő, amikor nem csak a zenefelismerőt és a játékokat használjuk okostelefonunkon. A jövő az ajtóban toporog: a koraszülött-monitorozás, a légzésellenőrzés vagy a magzati szívműködés megfigyelése csupán egy applikációba kerül.

Legyen fizetős vagy ingyenes, az egyelőre gyermekcipőben járó telemedicina szolgáltatások az elmúlt években egyaránt felkeltették a közvélemény és a tudományos élet érdeklődését. Körülnéztünk az androinos, iOS és Windows Phone-kínálat között, találunk pulzusmérő, dohányzásról leszoktató vagy gyógyszerszedést felügyelő programot, de olyan hajmeresztő alkalmazásra is bukkantunk, mint a rezgő funkció mellett működő szúnyogűző applikáció. A Szegedi Tudományegyetemnek másfél éve indult el a saját kutatás-fejlesztési projektje, amely a mobil- és internetes technológiák által támogatott egészségügyi megoldásokra fókuszál.

SZS20140702_telemedicina_szimpozium_002

Koraszülött-monitorozás kamerával, tüdő- és légzésellenőrzés mobilkészülékkel, magzati szívműködés megfigyelése okostelefonon - néhány a 15-20 betervezett életviteli rendszer közül, amelyek segítségével hatékonyabbá válhat az egészségügyi ellátás. Nincsen sorban állás, új színteret kaphat az orvos-beteg kommunikáció, ráadásul a klinikák leterheltsége is felszabadulhat. "Az alapkutatások mellett megpróbáltunk olyan miniprojekteket definiálni, amelyek segítségével előállíthatunk - ha nem is termékszintű - de legalább prototípusszintű megoldásokat. Ha sikerül felkelteni az ipari partnerek érdeklődését, akkor már csak egy lépésre leszünk a szolgáltatás kiterjesztésétől" - vázolta fel az eddigi munkát és jövőbeni terveiket

Gyimóthy Tibor

, az SZTE Szoftverfejlesztési Tanszék egyetemi tanára, az egyetem Telemedicina-projektjének szakmai vezetője a szerdán megrendezett workshop kapcsán, ahol a leendő ipari partnereket tájékoztatták eredményeikről. Nem egy négy fal közé bezárt kutatást szerettek volna véghezvinni, ezért már a fejlesztés időszakában is kikérték az ipari szereplők véleményét. Betegközpontú, orvosközpontú, ügyfélközpontú eszközökkel szeretnék feltölteni a piacot. "Regionális és külföldi partnereket is keres az egyetem, azok a programok, amelyeket nemzetközi piacra szánunk, egyedi fejlesztések" - fűzte hozzá

Buzás Norbert

kutatás-fejlesztési és innovációs igazgató.

SZS20140702_telemedicina_szimpozium_001

Az egészségügyi eszközök és terápiás eljárásokra irányuló korszerűsítés elsődleges célja természetesen, hogy egyformán kiszolgálja az orvostársadalmat és a páciensi kört is. A fejlesztők tapasztalatai szerint egyre több a mobiltudatos felhasználó, a mai ötvenes generációnak idősebb korában sem gyűlik meg a baja a telemedicina eszközeivel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.