Közélet

Szőregen tartott előadást Polner Zoltán

Szőregen tartott előadást Polner Zoltán

2014. július 7., hétfő
Szőregen tartott előadást Polner Zoltán
bio 008

A II. Szőregi Képzőművészeti Alkotótábort hivatottak színesíteni azok a kulturális előadások, melyeket Rózsavölgyi József, a városrész Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselője szervezett a résztvevőknek. A cél az, hogy az alkotók ne csak a képzőművészettel, hanem más művészeti ágakkal is megismerkedjenek. Az első előadást Tandi Lajos művészeti író tartotta, a másodikra Polner Zoltánt kérte fel a képviselő.

Az idős költő írta a „Lány rózsákkal” köztéri szobor avató versét. Előadásának elején elmondta, az idén augusztusban átadni tervezett „Huszárlány” szobor még kész sincs teljesen, a tiszteletére írt vers azonban már avatásra kész.

Polner Zoltán

elmondta, nagyon örül

Rózsavölgyi József

kezdeményezéseinek, amelyek nem ragadnak meg a tervezés szintjén, hanem meg is valósulnak. Reményét fejezte ki továbbá, hogy ezáltal Szőreg több más településnek is követendő példává válik. A dicsérő szavak után rátért előadásának eredeti témájára, a néprajzra, amely témakörben 22 könyvet írt (összesen negyvenkettőt), és 9 tévéfilmet forgatott. Rengeteget gyűjtött, többek között vőfélyszövegeket, népi imádságokat és népi gyógymódokat, kutatott a hiedelmek területén, érdekelték a táltosok és a kubikusok. Előadásában körüljárta a Faust legendákat, és hosszasan beszélt a veszettségről, mint népi hiedelemről.

bio 006

A teknyőkaparó, egy alföldi táltos is szóba került, akinek hihetetlen jövendölései voltak, és amelyek szinte teljes bizonysággal beigazolódtak. Ez az idős táltos jövendölte például azt, hogy a nők egyszer mindent átvesznek a férfiaktól: rövid hajat vágatnak, nadrágban járnak, de a legnagyobb problémát abban látta, ha egyszer megjelennek a női kalauzok. Említést tett az átváltozás jelenségéről is, mely alatt azt értették, hogy egy ember állat alakjában képes megjelenni. Az idős kutató erre csak azt mondta: „itt van ebben az alkotótáborban Olasz Attila, a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tanára. Civilben tanár, de képes átváltozni festővé. Ez is átváltozás, ha úgy nézzük, csak kicsiben.” A kérdésekre, melyek arra irányultak, hogy hisz-e a népi hiedelmekben, csak annyit felelt: muszáj, mivel ez a kutatásom tárgya. Az előadása végén Polner Zoltán levetítette saját készítésű tévéfilmjét, az Ördöngősöket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.