Közélet

Szijjártó Péter: világszínvonalú a magyar állategészségügyi kutatók munkája

Szijjártó Péter: világszínvonalú a magyar állategészségügyi kutatók munkája

2014. július 23., szerda
Szijjártó Péter: világszínvonalú a magyar állategészségügyi kutatók munkája
Szijjártó Péter

Világszínvonalú a tradíciókra épülő magyar állategészségügyi kutatók munkája - jelentette ki szerdán Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára azon ünnepségen, amelyen bejelentették, hogy a Ceva-Phylaxiánál elkészült az 50 milliárdodik baromfi vakcina.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a Phylaxiát több, mint száz évvel ezelőtt a Földművelésügyi Minisztérium alapította. Hozzátette, a Phylaxia egy évszázad alatt eljutott oda, hogy ma már a Ceva vállalatcsoport egyik kiemelt stratégiai központja, és a vállalat globális fejlődésének motorja lett. A Ceva magyarországi telephelye és központja a cégcsoport legnagyobb kutatás-fejlesztési központjává vált az elmúlt időszakban. A Ceva a világon a nyolcadik legnagyobb állategészségügyi cég, a baromfioltóanyag-termelésben pedig a harmadik helyen áll. Az államtitkár többek között még arról is beszélt, hogy az emberre veszélyes fertőző betegségek háromnegyede állati eredetű, ami mutatja az állategészségügyi kutatások fontosságát. A Ceva magyarországi telephelyén a magyar szakemberek szaktudására építő, a világ által elismert és keresett kutató-fejlesztői munka folyik. Mivel Magyarország gazdasága igen nyitott - a magyar kivitel volumene meghaladja a GDP 83 százalékát -, ezért is kiemelt jelentőségű, hogy a Ceva cégcsoport Magyarországon készült termékeinek a 95 százalékát kivitelre termeli. Így a Ceva-Phylaxiánál készült oltóanyagokat világszerte használják, alkalmazzák.

Szijjártó Péter

kiemelte: a cégcsoport francia tulajdonosa jó döntést hozott, amikor letette a voksát a magyarországi tudástőke és a nemzetközileg elismert magyar állategészségügyi kutatómunka mellett. A magyar kormány pedig akkor döntött jól, amikor úgy határozott, hogy a termelési központ fázisból az országnak át kell lépnie a K+F és az innovációs központok fázisába. Ez utóbbi folyamatban Magyarország komolyan számíthat a Ceva cégcsoportra, mivel 2020-ig meg kívánja triplázni termelését. Így ehhez a fejlődéshez a cégcsoport Magyarországi tevékenysége is hozzájárul - jelentette ki az államtitkár. Hozzáfűzte: a magyar kormány úgy döntött, hogy a következő hét évben a K+F-re, valamint az innováció támogatására szánt pénzt megduplázza, ami így eléri a 706 milliárd forintot.

Thierry Le Flohic

vezérigazgató azt hangsúlyozta, hogy a világban fontos az élelmiszerbiztonság szavatolása, az állatok és az emberek egészségének garantálása, ehhez járulnak hozzá a cégcsoport által gyártott oltóanyagok. Így például az a vakcina, amely a házityúkok és csirkék - nagy veszteséget okozó - fertőzése, a Gumboró betegség ellen alkalmazható. Az úgynevezett immun-komplex vakcinákat - amelyek előállításában a Ceva első a világon - világszerte használják.

Máté László

zónaigazgató az MTI-nek elmondta: a Ceva-Phylaxia belföldi árbevétele tavaly mintegy 10 millió euró - 3 milliárd forint - volt, az exportból származó árbevétel pedig mintegy 40 millió eurót - 12 milliárd forintot - tett ki. Így a múlt évi árbevétel összesen 15 milliárd forint, vagyis 50 millió euró volt. A baromfi vakcina a termelés több, mint 80 százalékát adja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.