Közélet

Szájer: meg kell őrizni Európa versenyképességét az amerikaiakkal kötött megállapodás esetén

Szájer: meg kell őrizni Európa versenyképességét az amerikaiakkal kötött megállapodás esetén

2014. július 16., szerda
Szájer: meg kell őrizni Európa versenyképességét az amerikaiakkal kötött megállapodás esetén

Az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett kereskedelmi és beruházási megállapodásnak elengedhetetlen feltétele az európai vállalkozások versenyképességének megőrzése, az emberi egészség és környezet biztonságának garantálása, valamint az eljárás átláthatósága - hangsúlyozta Szájer József fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő a témáról az EP kedd esti strasbourgi plenáris ülésén folytatott vitában.

Beszédében

Szájer

a megállapodás támogatásának alapfeltételeként említette a versenyképesség növelése mellett a munkahelyteremtést. Szerinte figyelemmel kell lenni arra is, hogy a kisvállalkozások számára szintén előnyös legyen a szerződés. "Ahhoz, hogy az európai vállalkozások képesek legyenek állni a versenyt amerikai társaikkal, csökkenteni kell Európában az energiaárakat. Képtelenség, hogy a jelenlegi energiaárak mellett ez sikeres legyen. Ha a piac erre egyedül nem képes, akkor a magyarországi rezsicsökkentéshez hasonlóan a szabályozó hatóságoknak, az államnak és az uniónak is be kell lépnie. Ezt tettük a roamingdíjak esetében is" - emlékeztetett a néppárti EP-frakció alelnöke. Leszögezte, hogy az egyezmény megkötése nem teheti kockára az emberi egészséget, a környezetet, a fogyasztók érdekeit. Elengedhetetlennek mondta, hogy a tárgyalások alakulásáról a tagországok, az Európai Parlament, a nemzeti parlamentek, a gazdálkodók és a civil társadalom megfelelően tájékoztatva legyenek. "Ne csak transzatlanti, hanem transzparens is legyen a folyamat az elejétől a végéig!" – mondta Szájer József.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.