Közélet

Rekordokat döntöget a nyári esőzés Szegeden

Rekordokat döntöget a nyári esőzés Szegeden

2014. július 31., csütörtök
Rekordokat döntöget a nyári esőzés Szegeden
SZS20140526_szivarvany_001

A vasárnapi vihar több csapadékot hozott Szegedre, mint egy átlagos júliusi hónap. Ilyen rekordesőzésre utoljára tíz évvel ezelőtt volt példa. Az elmúlt napokról és a hétvégéről Tóth Tamás meteorológust kérdzetük.

"Valóban csapadékosabb volt eddig a nyár, sőt, kiemelkedő mennyiségek is összejöttek. Megyeszerte jóval több csapadék hullott június 1-jétől, szinte mindenütt 150 mm feletti mennyiséget regisztráltak a meteorológiai mérőállmások. Ez több, mint amit a nyár e két hónapjától elvárhatnánk" - tudtuk meg

Tóth Tamástól

, az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-alföldi Regionális Központ meteorológusától. Kiderült, a június 27-i esti vihar dobta meg így az adatokat, akkor több csapadék zúdult le hirtelen, mint egy átlagos júliusi hónapban: körülbelül 80 mm. Ez a város történetének egyik legkiemelkedőbb esőzése, utoljára 2004 júliusában, szinte napra pontosan tíz éve mérték a csúcstartót. Tóth Tamás hozzátette, a hétvégi zivatar nem sokkal maradt le az akkori értékhez képest. Az

OMSZ

megyei mérőállomásai közül egyébként Szeged belterülete kiemelkedően vezet, ezidáig összesen 275 mm esőt mértek Csongrád megyében.

omsz_riasztas_julius30

Az OMSZ csütörtöki riasztása

Ez a csapadékos időszak eredményezi a látványos légköri jelenségek kialakulását is, amelyekből a hét vége felé várhatóan kedvesebbet észlelhetünk. Egyre szárazabb idő köszönt ránk ugyanis, a hőmérő higanyszála várhatóan a 35 Celsius-fokot döngeti. Hozzátette azonban, hogy a nedves talaj és növények miatt párásabb lesz a levegő, fülledt napokra van kilátás. Az OMSZ figyelmeztető előrejelzése szerint Csongrád megyére elsőfokú riasztást adtak ki a kis valószínűséggel kialakuló heves zivatarokra, amelyet károkozó szél vagy nagy mennyiségű jég kísérhet, továbbá másodfokú, úgynevezett narancssárga riasztás van érvényben 50 mm-t meghaladó csapadék miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.