Közélet

Ötvenmillióból újul meg a vadgesztenyesor Alsóvároson

Ötvenmillióból újul meg a vadgesztenyesor Alsóvároson

2014. július 3., csütörtök
Ötvenmillióból újul meg a vadgesztenyesor Alsóvároson
SZS20140702_gesztenye_szentharomsag_002

Két ütemben 2018 év végéig megújul a Szentháromság utcai vadgesztenyesor, miután a közgyűlés támogatta Hüvös László előterjesztését. A városképi jelentőségű, jelenleg igencsak foghíjas fasor megújítására idén kilencmillió forintot fordítanak.

„Magam is a Szentháromság utcában lakom, így tapasztaltam, hogy hiányos a fasor, továbbá a körzetben élők közül többen is jelezték nekem ezt a problémát. Májusban interpellációval indítottam az ügyet az illetékes szakbizottságtól állásfoglalását kérve, hiszen Szegednek ez egy olyan értéke, ami méltó arra, hogy megőrizzük, gondozzuk” – nyilatkozta portálunknak

Hüvös László

Fidesz-KDNP-s alsóvárosi önkormányzati képviselő. A

júniusi testületi ülésen

28 igen és 1 tartózkodás érkezett mellett, nagy többséggel fogadták el azt a költségvetés-módosítást, mely tartalmazza a gesztenyesor visszapótlását. Hüvös elmondta, több mint ötven fa hiányzik a Szentháromság utcában, s városképi szempontból igencsak visszatetsző, hogy nem pótolták azokat az elmúlt években. Az LMP-s

Szentistványi István

vezette városkép- és környezetvédelmi bizottság is megtárgyalta a témát, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. pedig szakmai és pénzügyi tervet készített. Ebből az derült ki, hogy nem elegendő szárazságtűrő gesztenyefákat ültetni.

Makrai László

ügyvezető igazgató leírta, hogy a fasor teljes cseréje nem indokolt a növények műszeres növény-egészségügyi állapotfelmérésének eredményei alapján. Javasolta továbbá, hogy fák melletti, gyalogosok által nem használt részeken zöld felületeket alakítsanak ki, így több vízhez jutnak a gesztenyék. A meglévő fák mellé pirosvirágú vadgesztenyét érdemes ültetni

Szabó József Kristóf

okleveles erdőmérnök szerint, mivel az a fajta jobban ellenáll az aknázómolynak és jobban tűri a szárazságot is. Az elkészített tervek alapján a Szentháromság utca teljes hosszán bruttó 50,8 millió forintot kell fordítani a fák pótlására és a zöld felületek kialakítására.

huvos_laszlo04_gs

Hüvös László elmondta, a megvalósítást öt egymást követő évben, két ütemben javasolta, idén ősszel a Tisza Lajos körút és a Vitéz utca közötti szakaszon, 2015-ben a Batthyány utcáig tartó szakaszt, majd 2016-ban a Bécsi körútig tartó rész rekonstrukcióját tartalmazta előterjesztése. A második ütemben először a Szivárvány, majd a Rákóczi utcáig valósulhat meg a vadgesztenyesor pótlása. A közgyűlésen elfogadott költségvetési módosítás értelmében ebben az esztendőben 9 millió 250 ezer forintot költenek erre a célra. A városkép- és környezetvédelmi bizottság elnöke, Szentistványi István a SZEGEDma.hu-nak elmondta, egy-egy fasor pótlása sok pénzbe kerül, a közgyűlési előterjesztésben ezért is szerepelt az, hogy több ütemben pótolják a Szentháromság utcai vadgesztenyefákat. Szegeden nem ez az egyetlen ilyen terület, Szentistványi példaként a nagykörút igencsak foghíjas hársfasorát említette és a kiskörút árvízi emlékmű felőli részét, de a Tisza Lajos körúton is szükség lenne fapótlásokra. Az LMP-s bizottsági elnök megjegyezte, annyi forrás nem áll rendelkezésre a város költségvetésében, hogy mindent egyszerre pótoljanak, de pozitívnak nevezte a Szentháromság utcai gesztenyesor rendbetételére elfogadott ütemtervet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.