Mézédes magyar dinnyéért irány a Mars! + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

dinnyivasar02_gs

Görögdinnyét 120-130 forintért láttunk a Mars téri piac parkolójában, a fekete héjú és a citromsárga húsú valamivel drágább, 160-200 forint körül mozog. Az árusok tapasztalatai szerint ez utóbbi, régi fajtákat is keresik a vevők.

„Egyre több vásárló látogat vissza hozzánk, így a nyári szabadságolások időszakában sincs okunk panaszra a piac forgalmában. A boltok friss áruval várják a vevőket, a gyümölcsökért is jönnek, szépen fogy például a barack” – értékelte a nyári forgalmat Erdei Péter, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője. Hozzátette, a szerda, a péntek és természetesen a szombat a legforgalmasabb, de a vasárnapi forgalom is élénk. A közel másfél éve útjára indított tanyasi termékek piaca is népszerű, és a nagycsarnok Cserzy Mihály utca felőli végének a forgalmát is fellendíti, erről számoltak be az üzletbérlők Erdeinek.

Dinnyéért is megéri kilátogatni a Mars térre, a parkolóban több mint fél tucatnyian kínálják a csíkos, a fekete héjú és sárga húsú görögdinnyét a sárga mellett. A meleg tavasz kedvezett a nyári gyümölcsnek, így mintegy két héttel hamarabb kezdődött idei szezonja, jelentette be július elsején a dinnyeszezon kezdetét Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Szövetségének elnöke. Az MTI-nek nyilatkozva arról is szólt, jók a terméskilátások, az előzetes becslések szerint a 6000 hektár termőterületről összesen 220-230 ezer tonna dinnyét takaríthatnak be Magyarországon. A 2011-ben elindított nemzeti dinnyeprogram is sikeres, mellyel kapcsolatban Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára arról nyilatkozott a távirati irodának, hogy a program kapcsán a fogyasztás mintegy 20%-kal növekedett.

dinnyivasar09_gs

„Idén egy új dinnyésünk van, a többiek már évek óta a Mars téri piac parkolójában kínálják az édes nyár gyümölcsöt. Szeletelt dinnyét egy-két asztalon árulnak piac-szerte, tapasztalataink szerint a vevők megszokták és megszerették, hogy külön helyen vásárolhatnak, akár autóval közvetlenül az árus előtt állhatnak meg” – mondta el Erdei Péter. Az ásotthalmi Herédi Szilveszterné tapasztalatai szerint a hét elején mindig gyérebb a forgalom. Sátránál a citromsárga bélű mellett fekete héjú dinnyét is kínál, ezeket a 70-es 80-as éveknek a kedvelt fajtáit sokan keresik, hiszen vékony a héjuk és édesek. „Pont a vékony héja miatt van belőle kevesebb, ügyes-bajos a szállítása. Régen szalmára raktuk, úgy szállítottuk, hogy ne sérüljön, most pedig a szállítmány legtetejére tesszük egyesével” – magyarázta az ásotthalmi asszony. Megtudtuk, akkor érett a fekete héjú, ha hajnalban egy tenyérnyi területen nem harmatos, ekkor megjelölik, hogy felszedhető. Pár hét múlva ásotthalmi és királyhalmi dinnye is lesz a piacon, de a szabadföldi jelenleg még csak 1-2 kilós.

Az árak valamivel alacsonyabbak, mint egy évvel ezelőtt, akkor ilyentájt még 150-160 forintért is el lehetett adni, de most 120-130 kilója, 160-ért a citromsárgát és a feketét vásárolhatunk. Megjegyezte, a szezon elején a görög és olasz dinnyék leverik az árakat, amihez nekik is igazodniuk kell. Herédi Szilveszterné Medgyesegyházáról hozza a dinnyét, ott van bérföldjük. Elmondta, a két héttel ezelőtti eső nem tett jót a termésnek, az érett dinnye szétrepedt a csapadéktól, míg a sárgának a hétvégi kánikula ártott. Szintén medgyesegyházi dinnyéje van Gubicz Attilának, tőlük a sárga héjú görögdinnyét viszik a legjobban. „A nagyobbakat keresik a vásárlók, azt mondják, azok finomabbak. Akad olyan vevő, aki 8-10 kilósnál kisebbet nem is vesz, de fel is vágjuk és akár negyed dinnyét is adunk” – tette hozzá. Sátruknál csak pár napja van citromsárga húsú és fekete héjú, reméli azt is viszik majd.

no images were found

Előző sztori

Útmutató a Lótusznapokhoz – minden, amit a növényről tudni érdemes

Következő sztori

Csütörtökön hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási ponthatárokat