/

KSH: a belföldi vendégek húzzák az idegenforgalmat

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szallodak_hotelek_bevetelei_mti

Májusban a belföldiek 13,8 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban, a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma viszont 4,1 százalékkal kevesebb volt, így 2,9 százalékkal nőtt a vendégforgalom – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó szállásdíj-bevétele 10,6 százalékkal, 18,126 milliárd forintra nőtt tavaly májushoz képest. Az év első öt hónapjában a belföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma 11,9, a külföldieké 2,4 százalékkal nőtt, a szállásdíj-bevétel meghaladta a 60,5 milliárd forintot, 11,6 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest.

A külföldi vendégek májusban 1 millió 197 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma és az általuk eltöltött éjszakáké is csökkent a múlt év azonos hónapjához viszonyítva, 2,7, illetve 4,1 százalékkal. A csökkenést elsősorban a tavaly májusi kiemelkedő adatok okozták – írja a KSH.

A legtöbb vendégéjszakát a Németországból érkezők töltötték Magyarországon, ezt követte az Oroszországból és az Ausztriából érkezők forgalma. A német, az orosz, az osztrák vendégforgalom 10, 13, valamint 5,8 százalékkal csökkent, míg a cseh vendégek által eltöltött éjszakáké 13 százalékkal nőtt.

A belföldi vendégek 922 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 12,7, és az általuk eltöltött éjszakáké is jelentősen, 13,8 százalékkal nőtt 2013 májusához hasonlítva. A belföldivendég-forgalom a Tisza-tó kivételével minden régióban bővült. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 69 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 16 százalékkal gyarapodott.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 56 százalékos volt, ami 2,5 százalékponttal több az előző évinél. Az ötcsillagos egységek szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 74 százalékos, a négycsillagos és a gyógyszállodák szobakapacitás-kihasználtsága is átlagon felüli (68, illetve 67 százalékos) volt.

A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 17 128 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj (bruttó REVPAR) 9509 forint, a teljes árbevétel (TREVPAR) 16 413 forint volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 8 százalékkal volt magasabb, mint a tavalyi év ötödik hónapjában. Összesen 31 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 18 milliárd forint volt. A vendéglátásból 6,8 milliárd forint folyt be, 142 millióval több, mint az elmúlt év májusában. A forint-euró havi átlagárfolyama 304 forint volt, 12 forinttal gyengébb a 2013. májusi értéknél.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján májusban 1961 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek az év ötödik hónapjában 1,6 milliárd forint értékben fizettek ezzel a fizetőeszközzel a szálláshelyeken. Összehasonlítva a 2013 májusában beváltott SZÉP-kártya forgalommal, ez 54 százalékos növekedést jelentett.

2014. május 30-án a Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2792 volt, ezen belül 986 szálloda 57 ezer szobával, 987 panzió 11 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma 819 volt.

Előző sztori

Kézilabda: elkészült az NB I sorsolása, a Cegléd ellen kezd a Pick

Következő sztori

A kerékpározást népszerűsíti a Scabello Bt.