Közélet

Kisebbségkutatók: Magyarország csak olyat kér, amire európai példák vannak

Kisebbségkutatók: Magyarország csak olyat kér, amire európai példák vannak

2014. július 13., vasárnap
Kisebbségkutatók: Magyarország csak olyat kér, amire európai példák vannak

Nem követel különleges jogokat a magyar kormány a környező országokban élő magyar kisebbségek számára, csupa olyasmit kér, amire európai példák vannak - mondták el kisebbségkutatók vasárnap Budapesten, a Tom Lantos Intézet által szervezett nemzetközi tanácskozás után.

A Tom Lantos Intézet Magyar kisebbségek európai kontextusban: eredmények és kihívások címmel szervezett nemzetközi műhelytanácskozást a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel és a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézetével közösen. A nemzetközi szakmai élet legnagyobbjai vettek részt a Tom Lantos Intézet tanácskozásán, amely újabb alkalom volt, hogy nemzetközi példákon bemutassuk, hogy az autonómia, a kettős állampolgárság, a külhoniak szavazati joga nem kelet-európai sajátosság - mondta

Kántor Zoltán

, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója. Magyarország csak olyan dolgokat kér a magyar kisebbség számára, amelyekre európai példák vannak, és amelyek egyetlen nemzetközi dokumentumnak sem mondanak ellent - tette hozzá.

Brendan O'Leary

, az egyesült államokbeli Pennsylvania-egyetem kutatója elmondta: minden országban más a magyar kisebbség helyzete, ezért a magyar kormányzatnak - és a magyar nemzeti kisebbségek vezetőinek - egyedi, az adott közösség státusához igazodó stratégiát kell követnie. Az amerikai szakember kifejtette: teljesen normális, hogy a magyar kormány és a magyar kisebbségi szervezetek az Európai Unióban igyekeznek rászorítani az érintett államokat arra, hogy tartsák be az általuk is elfogadott nemzetközi előírásokat a kisebbségi jogok területén. Fontosnak nevezte, hogy a magyar kormány keressen szövetségeseket szerte Európában a többi, államhatárok által megosztott néppel, a baszkokkal, a dánokkal, az osztrákokkal. Az Európai Unió kisebbségvédelmi szabályaival összhangban békés, de határozott módon föl kell hívni a figyelmet a kisebbségek helyzetére - mondta Brendan O'Leary. Kiemelte: nem szabad, hogy a kisebbségi ügyet egyetlen párttal azonosítsák, összeurópai üggyé kell tenni, olyanná, amelyet a teljes politikai spektrum képvisel, nem csak egy párt. Megjegyezte, nagyon fontos, hogy a magyar kormány szervezett tájékoztatási kampányt folytat Nyugat-Európában a magyar kisebbségek helyzetéről, hogy eloszlassa a félreértéseket. Korhecz Tamás, a szerbiai magyar kisebbség kulturális autonómiáját biztosító legfőbb szerv, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta: minden országban más nehézségek vannak. Felszólalásában igyekezett számba venni, Szerbiában melyek azok a pozitívumok, amelyek segítik a szerbiai magyar közösség megmaradását és gyarapodását, és melyek azok, amelyek aggasztó, figyelmeztető jelek. Utóbbiak között említette a szerb alkotmánybíróság szavai szerint autonómiaellenes határozatait, a népességfogyást és azt, hogy a szerbiai állami szervekben a magyarság alulreprezentált, "és ezzel a társadalom peremére van szorítva". Minden haladás ellenére ezek a problémák továbbra is fennállnak Szerbiában - mondta. Korhecz Tamás hozzátette: évtizedek óta nem volt ilyen jó a szerb-magyar államközi viszony, ez kedvező, de az elvégzendő feladatok egy részét a vajdasági magyaroknak maguknak kell megoldaniuk, mert sem a magyar diplomácia, sem az Európai Unió intézményei nem fogják tudni helyettük megoldani. A Tom Lantos Intézet magyar kisebbségekről szóló tanácskozásán részt vett két európai parlamenti képviselő, Gál Kinga és Schöpflin György is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.