Közélet

Jobbik: feltételeket kell szabni Szerbia EU-csatlakozásának támogatásához

Jobbik: feltételeket kell szabni Szerbia EU-csatlakozásának támogatásához

2014. július 1., kedd
Jobbik: feltételeket kell szabni Szerbia EU-csatlakozásának támogatásához

A Jobbik szerint felháborító, hogy a magyar fél a keddi, belgrádi magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozón sem szabott feltételeket Szerbia EU-csatlakozásának támogatásához.

Szávay István

, a párt alelnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a délvidéki magyar közösség helyzetével kapcsolatban egyetlen konkrét magyar kérés sem hangzott el, és egy konkrét szerb vállalás sem született a keddi csúcstalálkozón. Az országgyűlési képviselő szerint ez azzal magyarázható, hogy a magyar kormány számára sokkal fontosabbak a gazdasági szempontok, mint a délvidéki magyar autonómia kiharcolása, a magyar közösség egy részét "a mai napig kollektív háborús bűnösséggel sújtó jogszabályok" eltörlése, a magyarverések megszüntetése vagy a még börtönben lévő temerini fiúk szabadon bocsátása. A keddi belgrádi magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozón részt vett

Orbán Viktor

miniszterelnök mellett

Navracsics Tibor

külgazdasági és külügyminiszter,

Pintér Sándor

belügyminiszter,

Hende Csaba

honvédelmi miniszter és

Seszták Miklós

nemzeti fejlesztési miniszter. Orbán Viktor tárgyalt

Tomislav Nikolic

köztársasági elnökkel és

Aleksandar Vucic

miniszterelnökkel; a csúcstalálkozón több kétoldalú megállapodást is aláírtak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.