Egyház

Havas Boldogasszony nagybúcsú Szegeden

Havas Boldogasszony nagybúcsú Szegeden

2014. július 16., szerda
Havas Boldogasszony nagybúcsú Szegeden
havas_boldogasszony_kormenet24_gs

Augusztus 2-án és 3-án tartják a Havas Boldogasszony napi búcsút, a Dél-Alföld legnagyobb múltú vallási ünnepét Szeged-Alsóvároson.

A szegedi ferences templom anyatemploma a római Santa Maria Maggiore-bazilika, ahol a középkortól szokás, hogy augusztus 5-én mise közben hófehér rózsaszirmokat szórnak a hívek közé, így az ünnepen a népnyelvben rajta ragadt a Havas Boldogasszony elnevezés. Szeged-Alsóvároson hagyományosan augusztus első vasárnapján és az azt megelőző szombaton tartják a nagybúcsút. A teológia tanítása szerint a búcsú Isten színe előtt a már megbocsátott bűnökért járó büntetések elengedése, melyet a keresztény hívő, aki megfelelően felkészült és teljesítette a kiszabott föltételeket, elnyer önmaga számára az egyház segítségével.

A program:

Szombat:

15:30 Mise szerzetes és papi hivatásokért, ifjúsági mise. Celebrál: fr. Komáromi Előd ofm 17:00 Mise fr. Zatykó László ofm 19:00 Rózsafüzér 20:00 Görögkatolikus Szent Liturgia. Celebrál: Szaplonczay Miklós g. k. paróchus 21:00 Keresztút 22.00 Szentségimádás a quadrumban 24:00 Mise az elhunytakért. Celebrál: fr. Wertheim Mátyás ofm

Vasárnap:

06:00 Zsolozsma 07:00 Mise az édesanyai, édesapai hivatásokért. Celebrál: fr. Bezzegh Kelemen ofm 09:00 Ünnepi szentmise. Celebrál: fr. Dobszay Benedek ofm provinciális 11:00 Engesztelő óra a gyógyulásokért 13:00 mise a betegekért, idősekért és az ápolókért. Celebrál: P. Varga Attila 17:15 Ünnepi zsolozsma 18:00 A búcsú zárómiséje. Celebrál: fr. Berhidai Piusz novicius magiszter

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.