Egyetem

Diagnosztikai és terápiás lézerekkel ismerkednek az egyetemisták + FOTÓK

Diagnosztikai és terápiás lézerekkel ismerkednek az egyetemisták + FOTÓK

2014. július 14., hétfő
Diagnosztikai és terápiás lézerekkel ismerkednek az egyetemisták + FOTÓK
lezer_

Kéthetes nyári iskola indult a Szegedi Tudományegyetemen, ahol a fizika és az orvoslás iránt érdeklődő hallgatók és doktoranduszok megismerkedhetnek a lézerek felhasználásával.

Közel ötven éve, hogy Szegeden is elindultak az első lézeres kutatások, azóta az orvostudomány szinte minden területén, így a szemészetben, a bőrgyógyászatban és a sebészeten is alkalmazzák, főleg az invazív eljárásokban veszik igénybe. A Szegedi Tudományegyetem tíz napra egy olyan nyári iskolának adja át helyét, ahol jeles hazai és külföldi kutatók a lézerek orvos- és élettudományi felhasználásáról tartanak előadássorozatot. A felsőoktatási intézmények hallgatói ez alatt a néhány nap alatt megismerkednek a diagnosztikai és terápiás lézerekkel, ezek alkalmazási lehetőségeivel és a kutatásokban hasznosítható területeivel.

lezeres_nyari_iskola_sajttaj03_gs

Úttörőnek és időszerűnek nevezte a kezdeményezést

Bari Ferenc

, az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánja, aki szerint a nemzetközi körökben is elismert Tisza-parti egyetem nyári programja remek lehetőséget biztosít a kapcsolatteremtésre, nem mellesleg pedig a karok vonzerejére is kedvező hatást gyakorolt. A hétfői sajtótájékoztatón megtudtuk, a magyarországi társintézményeken (többek között a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, valamint a Budapesti Műszaki Egyetem) túl például Romániából, Franciaországból és Hollandiából is érkeztek előadók és érdeklődők, legalább 25 főre számítanak. A „LAMELIS 2014 Lasers in Medicine and Life Sciences” című nyári iskolát igyekeztek a legváltozatosabb témákkal megtölteni: az ELI ALPS-ban várható lézerkutatásoktól kezdve a lézerek sebészetben és terápiában való felhasználásáig minden területet érintenek - világított rá a kezdeményezés sokszínűségére

Kovács Attila

, a projekt szakmai vezetője.

lezeres_nyari_iskola_sajttaj02_gs

Mint arra

Szabó Gábor

, a Szegedi Tudományegyetem rektora is rávilágított, a néhány éven belül felépülő lézerfizikai alapkutató-központ fontos mérföldkő lesz a kutatások tekintetében, ezért is üdvözli a nyári egyetem programját. A július 14-én kezdődő sorozatot egyébként a rektor nyitotta, majd a nap további részében

Maróti Péter

és

Makra Péter

tartanak előadást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.