Civilek és politikusok tiltakoztak a Szabadság téri emlékmű ellen

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A német megszállás áldozatainak emlékmûve

Civilek és politikusok tiltakoztak vasárnap a budapesti Szabadság téri, a német megszállás áldozatainak emlékére készített emlékmű felállítása ellen.

A kormány a múlt év végén döntött arról, hogy Magyarország német megszállása áldozatainak emlékére a 70. évfordulóra emlékművet állítanak Budapesten, a Szabadság téren. Az emlékmű felállításának tervét ellenzéki pártok és civilek is hevesen bírálták, számos tiltakozó megmozdulást tartottak az építkezés helyszínén. Az emlékmű szobrait vasárnapra virradóra emelték a helyükre.

Az emlékművet vasárnap reggel még kettős kordon vette körül, amely eltakarta az érdeklődők elől az alkotást. A külső, az emlékművet eltakaró kordont azonban délelőtt tíz óra körül a munkások elbontották, így az akkor már a téren tartózkodó tiltakozó civilek és újságírók is megtekinthették az alkotást.

A téren a tiltakozók később rángatni kezdték az emlékmű köré húzott belső kordont, majd élőláncot alkottak, az élőláncban az MTI munkatársai láttak több politikust – Lendvai Ildikót (MSZP) és Bauer Tamást (DK) – is. A tiltakozók körül többen tojással is megdobálták az emlékművet. Megjelent a helyszínen Tóbiás József, az MSZP szombaton megválasztott elnöke, Karácsony Gergely, az Együtt-PM szövetség társelnöke és Niedermüller Péter, a DK alelnöke is.

A Szabadság téren, az Október 6-a utca torkolatánál vasárnap kora délután 20-30, többségében nézelődő ember volt, akik közül néhányan vitát folytattak a szoborról. Az emlékmű körül kordon és rendőrsorfal is van, a kordonon és előtte a földön több transzparenst is elhelyeztek a tiltakozók – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A transzparenseken a többi között az olvasható: “Orbán, hagyd békén a Szabadság teret”, “Merjünk szembenézni a múltunkkal”, “Történelemhamisítás: szellemi kútmérgezés”.

A téren viszonylag nagy a rendőri készültség, a Készenléti Rendőrség tagjai mellett rohamrendőrök is vannak a térre nyíló utcákban.

Együtt-PM: a balközép városvezetés eltávolítaná az emlékművet

Az Együtt-PM szövetség tiltakozik a Szabadság téri német megszállási emlékmű felállítása ellen, és vasárnap az MTI-vel azt közölte, hogy az önkormányzati választás után, ha új balközép városvezetés jön létre, az el fogja távolítani a szobrot.

A kormány a múlt év végén döntött arról, hogy Magyarország német megszállása áldozatainak emlékére a 70. évfordulóra emlékművet állítanak Budapesten, a Szabadság téren. Az emlékmű felállítása ellen ellenzéki pártok és civilek tiltakoztak. Az emlékmű szobrait vasárnapra virradóra emelték a helyükre.

Tóbiás József

Az Együtt-PM közleményében azt írta, azért tiltakoznak az emlékmű felállítása ellen, “mert annak célja nem a múltra való tárgyszerű és békés emlékezés, hanem a magyar állam felelősségének eltagadása, és a történelem meghamisítása”.

Emlékeztettek arra: a szövetség az emlékmű terveinek nyilvánosságra kerülése óta többször, több fórumon bírálta a szerintük “a magyar államnak a holokausztban viselt felelősségét eltagadó, annak kizárólag áldozati szerepét hangsúlyozó koncepcióját”. Felidézték, hogy a helyszínen az elmúlt hónapokban számos más szervezet, párt is demonstrált.

“Az Együtt-PM tűrhetetlennek tartja, hogy az Orbán-kormány nem csupán figyelmen kívül hagyta a széleskörű társadalmi felháborodást és tiltakozást, de az éj leple alatt állította föl a történelemhamisító emlékművet. Az önkormányzati választás után, az új balközép városvezetés el fogja távolítani azt” – írták.

DK: Orbán “meghamisítja a holokausztot” az éj leple alatt felállított emlékművel

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor miniszterelnök “meghamisítja a holokausztot” azzal, hogy vasárnapra virradó éjjel “felállíttatta” a német megszállási emlékművet a budapesti Szabadság téren.

A Demokratikus Koalíció elnöke az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: “az éj leple alatt a rezsim – többszörös kordonnal körbevéve – felállíttatta a gyalázat emlékművét, amely összemossa a gyilkost és az áldozatot, megbecsteleníti az erkölcsöt és a történelmet. Ez hitványság és gazemberség.”

Lendvai Ildikó

“Orbán ezzel a gesztussal meghamisítja a holokausztot, meggyalázza annak minden zsidó, roma és meleg áldozatát” – írta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: “jellemző a hatalomra, hogy nem merték fényes nappal felállítani a hazugság szobrát”. A politikus úgy fogalmazott, “Orbán az éjjel félrerúgta több ezer ember emlékezésköveit a Szabadság téren”, és “arra, amit tett, sohasem lesz felmentés, Orbán rezsimje a történelem szemétdombján végzi”.

A DK elnöke közös tiltakozásra hívott fel “Orbán és csapata újabb gaztette ellen”.

Steiner Pál, az MSZP V. kerületi polgármesterjelöltje szombaton tudatta, hogy végleg elutasította a Fővárosi Törvényszék a német megszállás áldozatai Szabadság téri emlékművének építését megakadályozó helyi népszavazási kezdeményezést.

Előző sztori

Élénkült a használt lakások piaca az első félévben

Következő sztori

Kajak-kenu: ifjúsági és U23-as vb – Kárász Annának a második arany is összejött! + FOTÓK