Közélet

Civilek és politikusok tiltakoztak a Szabadság téri emlékmű ellen

Civilek és politikusok tiltakoztak a Szabadság téri emlékmű ellen

2014. július 20., vasárnap
Civilek és politikusok tiltakoztak a Szabadság téri emlékmű ellen
A német megszállás áldozatainak emlékmûve

Civilek és politikusok tiltakoztak vasárnap a budapesti Szabadság téri, a német megszállás áldozatainak emlékére készített emlékmű felállítása ellen.

A kormány a múlt év végén döntött arról, hogy Magyarország német megszállása áldozatainak emlékére a 70. évfordulóra emlékművet állítanak Budapesten, a Szabadság téren. Az emlékmű felállításának tervét ellenzéki pártok és civilek is hevesen bírálták, számos tiltakozó megmozdulást tartottak az építkezés helyszínén. Az emlékmű szobrait vasárnapra virradóra emelték a helyükre. Az emlékművet vasárnap reggel még kettős kordon vette körül, amely eltakarta az érdeklődők elől az alkotást. A külső, az emlékművet eltakaró kordont azonban délelőtt tíz óra körül a munkások elbontották, így az akkor már a téren tartózkodó tiltakozó civilek és újságírók is megtekinthették az alkotást. A téren a tiltakozók később rángatni kezdték az emlékmű köré húzott belső kordont, majd élőláncot alkottak, az élőláncban az MTI munkatársai láttak több politikust -

Lendvai Ildikót

(MSZP) és

Bauer Tamást

(DK) - is. A tiltakozók körül többen tojással is megdobálták az emlékművet. Megjelent a helyszínen

Tóbiás József

, az MSZP szombaton megválasztott elnöke,

Karácsony Gergely

, az Együtt-PM szövetség társelnöke és

Niedermüller Péter

, a DK alelnöke is. A Szabadság téren, az Október 6-a utca torkolatánál vasárnap kora délután 20-30, többségében nézelődő ember volt, akik közül néhányan vitát folytattak a szoborról. Az emlékmű körül kordon és rendőrsorfal is van, a kordonon és előtte a földön több transzparenst is elhelyeztek a tiltakozók - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A transzparenseken a többi között az olvasható: "Orbán, hagyd békén a Szabadság teret", "Merjünk szembenézni a múltunkkal", "Történelemhamisítás: szellemi kútmérgezés". A téren viszonylag nagy a rendőri készültség, a Készenléti Rendőrség tagjai mellett rohamrendőrök is vannak a térre nyíló utcákban.

Együtt-PM: a balközép városvezetés eltávolítaná az emlékművet

Az Együtt-PM szövetség tiltakozik a Szabadság téri német megszállási emlékmű felállítása ellen, és vasárnap az MTI-vel azt közölte, hogy az önkormányzati választás után, ha új balközép városvezetés jön létre, az el fogja távolítani a szobrot. A kormány a múlt év végén döntött arról, hogy Magyarország német megszállása áldozatainak emlékére a 70. évfordulóra emlékművet állítanak Budapesten, a Szabadság téren. Az emlékmű felállítása ellen ellenzéki pártok és civilek tiltakoztak. Az emlékmű szobrait vasárnapra virradóra emelték a helyükre.

Tóbiás József

Az Együtt-PM közleményében azt írta, azért tiltakoznak az emlékmű felállítása ellen, "mert annak célja nem a múltra való tárgyszerű és békés emlékezés, hanem a magyar állam felelősségének eltagadása, és a történelem meghamisítása". Emlékeztettek arra: a szövetség az emlékmű terveinek nyilvánosságra kerülése óta többször, több fórumon bírálta a szerintük "a magyar államnak a holokausztban viselt felelősségét eltagadó, annak kizárólag áldozati szerepét hangsúlyozó koncepcióját". Felidézték, hogy a helyszínen az elmúlt hónapokban számos más szervezet, párt is demonstrált. "Az Együtt-PM tűrhetetlennek tartja, hogy az Orbán-kormány nem csupán figyelmen kívül hagyta a széleskörű társadalmi felháborodást és tiltakozást, de az éj leple alatt állította föl a történelemhamisító emlékművet. Az önkormányzati választás után, az új balközép városvezetés el fogja távolítani azt" - írták.

DK: Orbán "meghamisítja a holokausztot" az éj leple alatt felállított emlékművel

Gyurcsány Ferenc

szerint

Orbán Viktor

miniszterelnök "meghamisítja a holokausztot" azzal, hogy vasárnapra virradó éjjel "felállíttatta" a német megszállási emlékművet a budapesti Szabadság téren. A Demokratikus Koalíció elnöke az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: "az éj leple alatt a rezsim - többszörös kordonnal körbevéve - felállíttatta a gyalázat emlékművét, amely összemossa a gyilkost és az áldozatot, megbecsteleníti az erkölcsöt és a történelmet. Ez hitványság és gazemberség."

Lendvai Ildikó

"Orbán ezzel a gesztussal meghamisítja a holokausztot, meggyalázza annak minden zsidó, roma és meleg áldozatát" - írta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: "jellemző a hatalomra, hogy nem merték fényes nappal felállítani a hazugság szobrát". A politikus úgy fogalmazott, "Orbán az éjjel félrerúgta több ezer ember emlékezésköveit a Szabadság téren", és "arra, amit tett, sohasem lesz felmentés, Orbán rezsimje a történelem szemétdombján végzi". A DK elnöke közös tiltakozásra hívott fel "Orbán és csapata újabb gaztette ellen".

Steiner Pál

, az MSZP V. kerületi polgármesterjelöltje szombaton tudatta, hogy végleg elutasította a Fővárosi Törvényszék a német megszállás áldozatai Szabadság téri emlékművének építését megakadályozó helyi népszavazási kezdeményezést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.